Search by category:
Egyéb kategória

Jöhet a melír! Egy nap a fodrászatban

Jöhet a melír! Egy nap a fodrászatban

szaszifanni

2024. 02. 29., cs – 12:08

Napsütéses, de hideg reggel, Tardoskedd. Vavrecky Petra fodrászszalonjába tartok. Az aprócska szalonba lépve halk zene és kávéillat fogad. Az első vendég már ott ül a tükör előtt, melírozásra jött.

Alapok a mesterfodrásztól

Petra a rendszerváltás utáni években sajátította el a fodrászat rejtelmeit.Akkoriban több magániskola is nyílt, különböző szakmákat tanítottak magyarul. Egy, a régi szokásokhoz ragaszkodó mesternő nagyon erőltette, hogy tanuljunk meg rendesen borotválni, de mire elvégeztük az iskolát, megtiltották a fodrászoknak, hogy borotváljanak.”

A melírtechnikát azonban csak elméletben tanították nekik az iskolában, így amikor Petrától először kért melírt egy kliens, munkafüzet alapján készítette el. Most már persze rutinosan szőkíti vendége tincseit. Új adag festéket visz fel, majd jöhet az öblítés.

Hajmosásnál egy kicsit én is le tudok ülni, mert különben egész nap egy helyben állok. A fodrászszakma nem jó a hátnak. A tüdőnek sem, mert ha sok hajlakkot használok, az egész szalont fehér por lepi be, s azt lélegzem be.”

Petra több szakmai képzésen is részt vett, az egyik oklevélen kiszúrom Zsidró Tamás mesterfodrász nevét. „Bejelentkeztem telefonon egy képzésre, fogtam egy térképet, és elmentem Budapestre Zsidróhoz. Nagyon barátságos volt, elmagyarázott mindent, egészen az alapoktól.”

Haj, rá!

Az első vendég reggel nyolcra érkezik a tardoskeddi fodrászatba. Petra férfiakat, nőket, kisgyerekeket és nyugdíjasokat egyaránt fogad. Azt is látja, hogyan öregszenek meg a vendégek.

Van olyan, aki több mint túsz éve jár hozzám. Ismerem a kívánságait, tudom, mire hogyan reagál a haja. Egy-egy kliensnél végigkövetem a változásokat is. A terhesség alatt vagy az őszülés során például megváltozik a haj struktúrája.”

Akadnak olyanok is, akiket nehéz lebeszélni a rossz ötletekről. „Hiába mondom, hogy vágni kellene a haj végéből, vagy ne fessük olyan sötétre a világos hajat, nem mindig hallgatnak rám.”

Petra szerint a legfontosabb, hogy egészséges legyen a haj – nem éri meg tönkretenni extrém ötletekkel. „Szerencsére az utóbbi években divat a természetes haj. A frizurákból az elöl hosszabb, hátul rövidebb bob az, amely örök visszatérő, különböző változatai idén is hódítanak. A meleg színárnyalatok számítanak trendinek, a hideg színek egy kicsit háttérbe vonultak.”

Petra elárulja, sokszor úgy érkezik reggel a fodrászatba, hogy megfésülködni sincs ideje. „A vendéglistán a családom az utolsó. Arra ugyanis nem jut energiám, hogy otthon is dolgozzak.”

De a szakmát nem sikerül mindig letenni. Ha színházba vagy koncertre megy fodrász barátnőjével, mindig megbeszélik, hogy ott kinek milyen a frizurája. A haj ugyanis – véli Petra – sokat elárul az emberről.

Segítség, tetű!

Miközben csattog az olló, Petra az egyik legkellemetlenebb élményéről mesél. „Bejelentkeztek hozzám azzal, hogy az illetőnek tetűk voltak a hajában, de sikerült őket kiirtani, s már csak le akarja vágatni a haját. Már a székben ült, amikor észrevettem, hogy a haja még mindig tele van tetvekkel. Nem akartam konfliktust, megcsináltam a munkát, de minden kelléket le kellett utána cserélnem. A köpenyt és a törülközőt egyből kivittem az udvarra. Még mászkáltak rajtuk a tetvek.”

A fejbőrön is előfordulhatnak különböző betegségek, kiütések, kopasz foltok. „Ezeket az ember nem veszi észre magán, de én látom. Ilyenkor szólok a vendégnek, mert az elváltozásoknak számos oka lehet, komolyabb betegségre is utalhatnak.”

A fodrász összesepri a levágott hajat, ami a kukában landol. „Ha valaki hosszabb, festés nélküli hajat vágat le, azt el lehet adni parókakészítőknek, de általában kidobjuk a levágott hajat. Az egyik vendégem mesélte, hogy amikor onkológiai beteg volt, az unokái levágatták a hajukat, leadták, s a hölgy így kedvezményesen tudott parókát vásárolni.”

Hangos női csacsogás?

Fodrászüzlet, pletyka, hangos női csacsogás” – énekelte annak idején Szécsi Pál a Gedeon bácsi című slágerében. A tardoskeddi fodrászatban nem ezt tapasztalom. „Mivel nálam általában egy vendég van, a pletykálkodás nem jellemző. Bár azt nekem is meg kellett tanulnom, hogy ami itt elhangzik, azt ne adjam tovább senkinek.”

Csacsogni főleg az idősebbek szeretnek.

Sokszor csak kibeszélik magukat, én pedig meghallgatom őket. Már attól is jobban érzik magukat, ha van kinek elmondani a gondjaikat. Az érsekújvári orvosokról például már mindent tudok, kinél mennyi a várakozási idő, ki hogyan bánik a páciensével” – mondja mosolyogva.

Közben elkészül a melír. A vendég elégedetten szedelőzködik: „Imádom azt az érzést, amikor új frizurával lépek ki az utcára!”

A divatok változnak, de van, ami állandó: egy jól megválasztott frizura csodákra képes! Ehhez azonban szükség van olyan lelkiismeretes fodrászokra, amilyen a tardoskeddi Petra is.

Érdekes

​​​​​​​​​​​​

Hetente egyszer használjunk hajmaszkot

Minden hajmosáskor hajbalzsam kerüljön a hajvégekre

A töredezett hajvégeket háromhavonta vágassuk le

Ne használjunk túl gyakran hajvasalót, hajsütővasat

Fodrászhoz tiszta (de ne frissen mosott) hajjal menjünk

Akkora kérjünk időpontot hajfestésre, amikor nincsenek intenzív változások a szervezetünkben (pl. nem menstruálunk)

Ha az aktuális trendek alapján választanánk magunknak hajszínt, a melegebb árnyalatok közt keresgéljünk

  

Tanácsok a fodrásztól:

Sorozatunkban a mindennapok hőseit mutatjuk be. Hétköznapi munkahelyek testközelből – úgy, ahogy eddig nem láttuk.

A cikk a Vasárnap családi magazin 8-as számában jelent meg, 2024. február 13-án.

Read More

Post Comment