Search by category:
Egyéb kategória

Matovič nem az ellenzék győzelmének tartja az Alkotmánybíróság döntését

Matovič nem az ellenzék győzelmének tartja az Alkotmánybíróság döntését

Mészáros Richárd

2024. 02. 29., cs – 14:17

Igor Matovič, az ellenzéki Szlovákia mozgalom elnöke örül, hogy az Alkotmánybíróság felfüggesztette egyes büntetőjogi módosítások hatályba lépését, de a döntést nem az ellenzék győzelmének tekinti. Erről csütörtöki sajtótájékoztatóján nyilatkozott.

Matovič hangsúlyozta, annak ellenére, hogy az alkotmánybírókat a Smer kormányzása idején választották meg, a döntéssel megmutatták, hogy van saját integritásuk, és reményt adtak az országnak, hogy végül alkotmánysértőnek nyilvánítják a Büntető törvénykönyv módosítását. „Az AB megvédte a közérdeket, mindannyiunk jogait, de elsősorban a bűncselekmények áldozatainak jogait” – jelentette ki Matovič.

Veronika Remišová (Szlovákia, KÚ, Za ľudí) képviselő kulcsfontosságúnak tartja a döntést, mert a legalávalóbb változtatások hatályba lépését akadályozta meg, amelyeket a kormánykoalíció eltervezett. „Az elévülési idő lerövidítését, a saját embereiknek és veszélyes bűnözőknek adott amnesztiát…” – mondta Remišová.

Grendel Gábor (Szlovákia, KÚ, Za ľudí) szerint egyszerre jó és rossz hír a döntés. „A rossz hír, hogy megszűnik a Különleges Ügyészség. Sejtettük hogy így lesz, mert az alkotmányban nincs lefektetve a működtetése, és nem is alkotmánytörvénnyel lett létrehozva” – magyarázta Grendel. A jó hír, hogy él a remény, és a kormánykoalíció nem tud büntetlenséget biztosítani a kiválasztottaknak és befolyásos embereknek.

Az Alkotmánybíróság szerdai (február 28.) zárt ülésén felfüggesztette a büntetőjogi módosítások hatályba lépésének egy részét. A felfüggesztés vonatkozik a Büntető törvénykönyvben elfogadott összes módosításra, a jogi személyek büntetőjogi felelősségéről szóló törvényre, és a büntetőeljárás egyes paragrafusaira.

Read More

Post Comment