Search by category:
Egyéb kategória

Leállították a vajáni hőerőmű két utolsó turbináját is, véget ért a szénből történő áram előállítása

Leállították a vajáni hőerőmű két utolsó turbináját is, véget ért a szénből történő áram előállítása

Németi Róbert

2024. 03. 26., k – 15:17

Vaján |

Közel 60 évnyi működés után ma véget ér a kelet-szlovákiai vajáni hőerőműben az elektromos áram előállítása, melyhez elsősorban szenet használtak. A szlovákiai erőművek ezzel végleg befejezték a szénből történő villamosenergia-termelést. 

Ettől a pillanattól kezdve 100 százalékban közvetlen károsanyag-kibocsátás nélkül termelünk villamos energiát az országban – közölte a villanytelep leállítása után tartott sajtótájékoztatón Ondrej Marcinčák, a vajáni hőerőmű vezérigazgatója. A vállalat korábbi közleménye szerint  többekközött azért állították le az utolsó széntüzelésű erőművet, mert nem találtak elég alternatív tüzelőanyagot hozzá.

Tavaly év végén leállt egy Nyitranovák (Nováky) melletti erőmű is, amely a Felső-Nyitrai régióból származó szenet használt. A vajáni leállítása után már csak a kassai és zsolnai fűtőművek használnak szenet az energia előállítására. 

A Szlovák Villamosművek (Slovenské Elektrárne) ezért véglegesen úgy döntött, hogy leállítja a vajáni hőerőmű két utolsó, az ötös és hatos számú turbináját. A telephelyet most rekultiváljálk, a hulladéklerakót és a nagyméretű hulladéktározót megtisztítják, hogy ne veszélyeztessék a környezetet. A vállalat vezetésének elmondása szerint más felhasználási lehetőségeket keresnek az erőmű számára, például olyan zöld megoldások alkalmazását, mint például a napelemparkok vagy az akkumulátortárolók.

Ondrej Marcinčák, az üzem igazgatója szerint az üzem működése során több mint 169 000 órányi villamos energiát termelt, ami a szlovákiai háztartások mintegy 30 éves fogyasztását jelenti. A vállalatban évtizedekkel ezelőtt nagyjából 1600 munkás dolgozott, de az elmúlt évek során bekövetkezett folyamatos leállás miatt drasztikusan csökkent az ott dolgozók száma. Jelenleg 112 alkalmazottja van.

Read More

Post Comment