Search by category:
Egyéb kategória

Függőséghez vezethet a fiatalkorban kezdett alkoholfogyasztás

Függőséghez vezethet a fiatalkorban kezdett alkoholfogyasztás

Mészáros Richárd

2024. 03. 31., v – 19:45

A szakértő szerint kockázatos lehet a gyerekeket alkohollal kínálni: az alkoholos bonbonok, az alkoholmentes sörök és a gyerekpezsgők is veszélyt rejthetnek.

Denisa Šoltésová, a Trojlístok nonprofit szervezet igazgatója Sabína Brédovát, a Prima Polgári Társulás szakértőjét idézve elmondta, a gyerekek első kábítószer- és pszichoaktívanyag-dílerei a szülők. Szerinte ezt sokan nem is tudatosítják, amikor sörrel, likőrrel vagy alkoholos csokoládéval kínálják őket. „Aztán azon nevetünk, milyen pofát vágnak (…) Szülőként nagyon jót tudunk ezen szórakozni, sőt, talán még büszkék is vagyunk rá” – tette hozzá Šoltésová. A szakértő szerint a szülők ezzel egyetértenek a gyerekek alkoholfogyasztásával. 

A fiatalkorúak első találkozása az alkohollal egészen fiatalkorban történik. Šoltésová elmondta, tíz 11 éves gyerekkel foglalkoznak, akik alkoholproblémával küzdenek. „Ha már egy 11 éves gyerek szülője segítségét kér, a kóstolgatási előzmény hosszabb lehet” – teszi hozzá.

Mint mondta, nem arra biztatja a szülőket, hogy szondáztassák meg gyerekeiket, ehelyett a nevelést tartja fontosnak. A szakértő szerint problémás viselkedésű gyerek esetén nemcsak az alkoholra kell figyelni, de érdemes megvizsgálni azt is, kivel találkozik.

Leszögezte, az alkoholfogyasztást illetően nem létezik normális mérték. Ha az alkoholfogyasztásra környezetünk is felhívja a figyelmet, érdemes elgondolkodni – hozzátette, ez a felnőttekre vonatkozik, gyerekek esetében egyáltalán nem helyénvaló az alkoholfogyasztás. Úgy véli, a fiatalok számára az alkoholmentes sör, a gyerekpezsgő, illetve más, alkoholra emlékeztető ital is káros lehet.

(TASR)

Read More

Post Comment