Search by category:
Egyéb kategória

Felpezsdült az elnökválasztás közeledtével az amerikai gazdaság

Felpezsdült az elnökválasztás közeledtével az amerikai gazdaság

Kulcsár Péter

2024. 04. 01., h – 14:34

Csaknem három és fél évtizede nem tapasztalt kötvénykibocsátás hullámmal igyekszik még az amerikai elnökválasztás időszakában várható esetleges piaci kilengések előtt előteremteni idei finanszírozási igényeit a globális vállalati szektor.

A Londoni Értéktőzsde (LSE) és a Financial Times londoni üzleti napilap hétfőn ismertetett közös kimutatása szerint 2024 első negyedévében 606 milliárd dollár értékű új vállalati kötvény jelent meg a globális finanszírozási piacokon, 40 százalékkal több, mint a tavalyi azonos időszakban.

Az LSE becslése szerint az idei első negyedévi vállalati kötvényajánlatok értéke legalább 1990 óta a legmagasabb negyedéves összeg.

A felmérésbe bevont pénzügyi szolgáltatók és befektetők egyöntetű véleménye szerint a vállalatokat az is a mielőbbi kötvénypiaci finanszírozási ügyletek felé tereli, hogy jelenleg több évi mélyponton van az amerikai vállalati kötvényhozamok felára az összehasonlítható futamidejű amerikai államadósság hozamához mérve, és a cégek nem akarják megkockáztatni a potenciálisan drágább piaci finanszírozást az amerikai elnökválasztás környékén.

Ebben a környezetben – mindenekelőtt a hozamokat kereső befektetők részéről megnyilvánuló erőteljes kereslet hatására – az amerikai kötvénypiaci felárak jelentősen szűkültek január óta.

A befektetési ajánlású hitelminősítői besorolással ellátott vállalati papírok hozamfelára az ICE BofA Index alapján jelenleg mindössze 0,93 százalékpont. Ez 2021 novembere óta a legalacsonyabb felár ebben a kibocsátói kategóriában, és alig 0,14 százalékponttal haladja meg az utóbbi 19 évben mért legalacsonyabb szintet.

A magas hozamú – vagyis alacsony, tipikusan nem befektetési ajánlású osztályzattal ellátott – céges kötvények hozamfelára az irányadó amerikai kincstárjegy felett jelenleg 3,12 százalékpont; ez szintén több mint kétévi mélypont.

Az idei első negyedévben olyan globális konglomerátumok jelentek meg nagyértékű új kötvényajánlatokkal a piacon, mint a Ford, a Toyota, a Morgan Stanley, a JP Morgan és a Standard Chartered.

A kötvénykibocsátási ügyleteknek lendületet adott a nagy londoni elemzőházak friss felmérései által jelzett javuló globális üzleti hangulat is.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics legújabb befektetői vizsgálatában kimutatta, hogy a globális üzleti szektor vállalatainak 44 százaléka ítéli meg az eddigieknél derűlátóbban a következő két év világgazdasági kilátásait, és csak 24 százalékuk lett a korábbinál borúlátóbb.

A geopolitikai fejleményekkel kapcsolatos aggályok általános enyhülésének megfelelően az Oxford Economics előző felmérésében kimutatott 49 százalékról 32 százalékra csökkent azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek szerint a világgazdasági növekedés kilátásait lefelé ható kockázatok terhelik.

Az Oxford Economics 103 nagyvállalat várakozásait vizsgálta. A felmérésbe bevont cégek együtt hatmillió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezer milliárd dollár.

Read More

Post Comment