Search by category:
Egyéb kategória

Amikor a munka szenvedély is: Somorjától Atlantáig londoni egyetemen keresztül

Amikor a munka szenvedély is: Somorjától Atlantáig londoni egyetemen keresztül

Jakubec Ágnes

2024. 04. 04., cs – 12:23

Somorja |

Öröm beszélgetni egy szakmájában sikeres emberrel, aki imádja, amit csinál, szereti a közeget, ahol él és munkája során gyakran részesül pozitív visszajelzésben, megerősítésben. Duffek Barbara mindezt Angliában, tudományos körökben találta meg.

Duffek Barbara a somorjai Madách Imre Gimnázium érettségizett, Mészáros Csilla tanárnő osztályában. Gyermekkora óta tudta, hogy angol nyelvterületen szeretné folytatni tanulmányait. Amerika volt az álma, de tizenegy éve London a bázisa. Jelenleg a londoni Imperial College Business School ötödéves PhD doktorandusza, kutatója, tanára. Szeptembertől viszont az atlantai Georgia State University tanára lesz. Kutatási területe a marketingstratégia.

Célok és tudatosság

„Négyévesen kezdtem el angolul tanulni, azóta szeretem és használom a nyelvet. Az érettségi évében jelentkeztem egy angol egyetemre és sikeres felvételi vizsgát tettem. Jogból és businessből szereztem alapfokú diplomámat a londoni Queen Mary és a University of Law egyetemen. A mesterképzést az Imperial College-on végeztem. Mindig is érdekelt a tanítás, a kutatás, az egyetemi légkör, jól éreztem magam az egyetemen, tehát a PhD-képzés adta magát. A felvételi után lehetőségem lett volna a Cambridge-i Egyetemen is dolgozni, de azon a területen, ahol kutatok, az Imperial College benne van az európai szinten a top háromban, azért ezt választottam. Kutatási területem a marketingstratégia. Érdekes téma ez napjainkban, amikor a mindennapi életünkre nagyon erős hatással van a reklám, a közösségi média, az online üzletek. Mondhatni, a marketing sötét, negatív oldalát kutatom, például, hogy az online kommentek milyen hatással vannak a piacra és a márkahűségre. A másik kutatási témám az influenszerek negatív hatása a piacra. Az influenszerek olyan, a közösségi médiában hírnevet szerzett tartalom-alkotók, akik népszerűségüknek köszönhetően képesek befolyásolni a követőiket. Fogyasztókkal is végzek kutatásokat és adatbázisokat is használok munkám során, amit később lemodellezek” – foglalta össze a fiatal somorjai doktorandusz.

Az összetett marketing

Barbara elmondta, az egyik fantasztikus egyetemi tanárának köszönheti, hogy ma ezen a területen érvényesül, bár eleinte kevésbé érdekelte ez a témakör.  Többnyire a hétköznapi életből merít példát kutatásaihoz. „Szerencsésnek érzem magam, mert korán megtalaláltam azt, amit szeretek csinálni. Azt hiszem ez a legnagyobb ajándék. Szeretek tanítani, öröm, amikor évekkel később is pozitív visszajelzést kapok a diákjaimtól, hogy emlékeznek az óráimra, a kutatás pedig egy szerelem. Az utam során mindig nagyon jó tanáraim és támogató professzoraim voltak, mindent megadott nekem az egyetem. Életem legjobb döntése volt, hogy jelentkeztem egy londoni intézménybe” – osztotta meg Barbara.

Kritikus gondolkodás

A doktorandusz megjegyezte, hogy az angliai egyetemeken megkülönböztetnek óraadó, gyakorló (clinical) tanárt és egyetemi kutatótanárt. Ő maga az utóbbi kategóriába tartozik, évente két-három tantárgyat tanítanak. A gyakorlótanár – akinek a szakmája, hogy egyetemi tanár – fókuszában a tanítás áll. Ez a felosztás valamilyen szinten tehermentesíti a kutatókat, nincsenek túlterhelve, tudnak a kutatásra koncentrálni. A két kategória között megvan az egyensúly, nincs nyomás egyik félen sem. Meglátása szerint, így tudják fenntartani azt a szenvedélyt és lelkesedést, ami a tanításhoz szükséges. Az angliai egyetemeken az oktatás sokkal gyakorlatiasabb, kevesebb teóriát tanulnak a hallgatók, mondhatni, haladnak a korral. A vizsgáknál nem a magolásra, a memorizálásra helyezik a hangsúlyt. „Nagyon applikált minden tudás, tudni kell az elméletet, de leginkább azt, hogy miként tudjuk alkalmazni. Mint PhD-kutató rendelkezek saját kutatói büdzsével, ezen felül van kerete a marketing karnak, az intézménynek. Olyan még nem történt, hogy valamilyen kutatás, konferencia azért nem jött össze, mert nem volt rá pénz. Ilyen szintű egyetemen ez nem kérdés, és ez nagy biztonságérzetet ad” – tette hozzá. Áprilisban fejezi be a PhD-képzést Londonban, és szeptembertől az atlantai Georgia State Universityn oktat marketingstratégiát. Ahhoz, hogy bekerüljön az atlantai egyetemre, egy komoly felvételi beszélgetést kellett teljesíteni, amit több hónapos procedúra előzött meg. Megosztotta azt is, hogy egy felvidéki diáknak is lehetősége van ilyen kaliberű egyetemre bejutni, bár nem egyszerű és sokat kell érte tenni. Nyitottnak kell lenni, érdeklődni, kérdezni. Több európai egyetem kínál ingyenes felsőoktatási képzést, de minden esetben adott a tanulmányi ösztöndíj és diákkölcsön lehetősége is. Az egykori gimnáziumával és osztályfőnökével a mai napig kapcsolatban áll.  „Célom a jövőre nézve, hogy a hazai diákoknak segítsek a külföldi továbbtanulás kérdésében. Szeretném strukturált formába önteni ezt a szándékomat. Az a tapasztalatom, hogy az emberek segítőkészek, próbálok én is az lenni” – zárta Duffek Barbara.

Read More

Post Comment