Search by category:
Egyéb kategória

Blanár: A NATO-csatlakozás volt az egyik legjelentősebb döntés

Blanár: A NATO-csatlakozás volt az egyik legjelentősebb döntés

Mészáros Richárd

2024. 04. 04., cs – 15:46

A NATO-csatlakozás volt az egyik legjelentősebb döntés Szlovákia történetében – jelentette ki Juraj Blanár (Smer) külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben, a szövetség létrehozásának 75. évfordulóján tartott ünnepségen.

A rendezvényen először az alapító országot miniszterei szólaltak fel, majd csatlakozásuk sorrendjében az egyes országok képviselői.

Blanár Bulgária, Észtország, Litvánia, Lettország, Románia és Szlovénia diplomatáival szólalt fel – Szlovákia ezekkel az országokkal együtt csatlakozott 20 éve a NATO-hoz.

„Az egyik legerősebb és legsikeresebb szövetséghez, a NATO-hoz való csatlakozás volt az egyik legjelentősebb döntés Szlovákia modern kori történetében” – jelentette ki Blanár a NATO brüsszeli központjában tartott ünnepségen.

Hozzátette, a döntés biztonsági szempontból fontos volt a szlovák határtól nem messze zajló háborús konfliktus és a terrorizmus jelentette fenyegetettség miatt is.

„A belépés meghatározónak bizonyult országunk lakosságának biztonsága szempontjából” – folytatta a külügyminiszter, és hozzátette, Szlovákia nem feledkezik meg azokról a katonákról és katonanőkről, akik szolgálatteljesítés közben, a NATO-missziók tagjaként vesztették életüket, az ő áldozatuk is azt tudatosíttatja velünk, hogy „a béke nincs ingyen”.

Zárásképpen Blanár azt hangsúlyozta, Szlovákia megbízható partner a NATO-ban és hű marad a közös értékekhez, megfelel a tagság jelentette kihívásoknak és teljesíti kötelességeit.

Read More

Post Comment