Search by category:
Egyéb kategória

Macron elítélte Moszkva „barokkos és fenyegető kommentárjait” az orosz és a francia védelmi miniszter telefonos megbeszéléséről

Macron elítélte Moszkva „barokkos és fenyegető kommentárjait” az orosz és a francia védelmi miniszter telefonos megbeszéléséről

Mészáros Richárd

2024. 04. 04., cs – 15:54

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön elítélte az oroszok „barokkos és fenyegető megjegyzéseit” a két ország védelmi miniszterei, Sébastien Lecornu és Szergej Sojgu előző napi telefonos megbeszéléséről, amelyet a francia fél azért kért, hogy „hasznos információkat adjon át” az oroszoknak a krasznogorszki terrortámadásról.

A találkozóról szóló beszámolójában Oroszország úgy fogalmazott, „bízik benne”, hogy a francia titkosszolgálatoknak nincs közük a március 22-én 144 ember halálát követelő támadáshoz.

„Nevetséges azt állítani, hogy Franciaország állhat mögötte, hogy az ukránok állnak mögötte… Ennek az egésznek nincs értelme. Ez az információk manipulálása, amely része annak a hadviselési arzenálnak, amelyet ma Oroszország használ” – fogalmazott a francia elnök a párizsi nyári olimpia Vizes Központjának átadó ünnepségén.

Emmanuel Macron azzal indokolta a megbeszélésre vonatkozó francia kezdeményezést – 2022 októbere óta az első hivatalos egyeztetést a két ország között –, hogy Franciaország „átadandó hasznos információkkal rendelkezik ennek a támadásnak az eredetéről és megszervezéséről”, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalt magára. „Együtt kell működnünk mindazokkal, akiket érint a terrorizmus. És amikor információval rendelkezünk, vannak technikai eszközeink, azt hiszem, ez a mi felelősségünk” – tette hozzá.

Az államfő szerint mindez a „bizonyítéka mindannak, amit az év eleje óta mond”: „Oroszország agresszív magatartása egyre erősödik, és nem csak Franciaországgal szemben”.

„Javaslom, hogy nézzék meg, mit tettek a magas rangú német katonai tisztviselőkről szóló információk kiszivárogtatását illetően, mit tettek az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok tekintetében is, amikor is egyes orosz tisztségviselők azt állították, hogy ezek az országok állnak a támadás mögött. Olyan információk jönnek egymás után, amelyekről tudjuk, hogy hamisak, és amelyek fenyegető magatartásnak felelnek meg” – hangsúlyozta Macron.

Az elnöknek „nincs kétsége” afelől sem, hogy Oroszország az olimpiai játékok megrendezését vette célba, „többek között az információk tekintetében is”, arra utalva, hogy Párizs nem lesz felkészülve.

Oroszország „minden nap azt erősíti, hogy ezt vagy azt nem tudnánk megcsinálni, tehát kockázatot jelentene. Ezért is ki kell tartanunk. A lélekjelenlét, az önbizalom és az igazsághoz való viszony a demokráciák és a nagy nemzetek erőssége” – mondta a francia elnök.

A védelmi miniszterek közötti megbeszélésről Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint a felek kitértek a francia katonák esetleges Ukrajnába vezénylésének témájára is. Az orosz miniszter figyelmeztette kollégáját azokra a problémákra, amelyekkel Párizsnak szembe kell majd néznie, ha ezek a tervek megvalósulnak. Sojgu és Lécornu mindemellett kijelentette, hogy kész a párbeszédre az ukrajnai helyzetről. Az orosz védelmi minisztérium szerint ezek kezdete a 2022-ben Isztambulban kidolgozott békekezdeményezésen alapulhat.

Ezeket a megjegyzéseket Párizs azonnal visszautasította.

Az orosz miniszter ugyan azt mondta, hogy „kész újraindítani a párbeszédet Ukrajnáról”, de „Franciaország nem fogadott el és nem is javasolt semmit” ebben a témában – közölte a francia védelmi tárca az AFP hírügynökséggel.

Sébastien Lecornu korábban sajtóközleményében kijelentette, hogy „fenntartás nélkül elítélte az Oroszország által Ukrajnában indított háborús agressziót” a telefonos megbeszélésen.

Read More

Post Comment