Search by category:
Egyéb kategória

Javítanák az oktatási intézmények biztonságát

Javítanák az oktatási intézmények biztonságát

Nagy Roland

2024. 04. 09., k – 15:30

Pozsony |

Az oktatási minisztérium ellenőrzéseket kezdeményezett a szlovákiai egyetemek biztonságának javítására. A belügyminisztériummal együttműködve kidolgozták a szabványokat, amelyeknek meg kell felelni, akár egy esetleges támadás esetén is. Az általános iskolákban és középiskolákban szintén lépéseket sürgetnek.

Róbert Zsembera, az oktatási tárca államtitkára keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a tavaly decemberi események ismét rámutattak az iskolák biztonságának problémakörére. Zsembera a 2023. december 21-én, a prágai Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karán történt támadásra célzott, amely során az egyetem egyik hallgatója 14 személyt lőtt le, majd saját magával is végzett. Az államtitkár kiemelte, a tárca segítő kezet nyújt az egyetemeknek a biztonság növelésében.

Kapcsolódó cikkünk

Csütörtök délután lövések dördültek a prágai Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karának épületében, a Jan Palach téren. A cseh országos rendőrfőkapitány szerint legalább 15-en haltak meg és 24-en sebesültek meg. A lövöldöző, aki szintén meghalt, a bölcsészkar 24 éves diákja volt.

A helyszínt és a környékét lezárták. A lövöldözésben többen megsérültek, halálos áldozatok is vannak – tájékoztatott a cseh rendőrség. A TV Nova szerint robbanást is hallani lehetett.

A CNN Prima NEWS-nak az egyik hallgató arról nyilatkozott, hogy a lövöldözést a harmadik emeletről hallották. A hallgatók az osztálytermekben barikádozták el magukat.

Egy bölcsészkari oktató szerint néhány diák és alkalmazott e-mailt kapott arról, hogy azonnal barikádozzák el magukat. Hasonló tartalmú felszólítást kaptak a Palach téren található másik, ipari iskola alkalmazottai is. „Mindenki maradjon a helyén, senki sehová ne menjen. Ha irodában tartózkodik, toljon az ajtó elé bútort. Oltsák le a villanyt, a lövöldöző valószínűleg a 4. emeleten van” – állt az üzenetben.

Currently stuck inside my classroom in Prague. Shooter is dead, but we are waiting to be evacuated. Praying to make it out alive. Locked the door before the shooter tried to open it. Fucking hell. pic.twitter.com/wYyhOe5U6p— Jakob Weizman (@jakobweizman) December 21, 2023

A novinky.cz arról ír, hogy egy felfegyverkezett férfi – feltételezhetően a támadó – az épület tetején tartózkodott.

A rendőrség később közölte, a támadót sikerült kiiktatniuk. Az épületet evakuálták. A helyszínen készült felvételek tanúsága szerint diákok feltett kézzel léptek ki az épületből annak kiürítése közben.

Bohuslav Svoboda, Prága polgármestere arról tájékoztatott, hogy a támadó leesett az épület tetejéről. Nem megerősített információk szerint lelőtte magát.

Vít Rakúšan (STAN) belügyminiszter nyugalomra intette a lakosságot, mint mondta, nincs másik támadó, a lövöldöző egyedül volt.

A hallgatók közül többen a tetőn bújtak el a támadó elől. Látták, ahogy egyik társuk, egy lány lezuhan a tetőről.

🇨🇿#BREAKING: Students were hiding on a ledge during the shooting at Charles University in Prague.#Praha #Prague #ČeskáRepublika #Česko #CzechRepublic #Czech #SHOOTING #Europe pic.twitter.com/39mSBvMpSU— Attentive Media (@AttentiveCEE) December 21, 2023

A cseh országos rendőrfőkapitány szerint legalább 15-en meg és 24-en megsebesültek, kilencük állapota súlyos. A lövöldöző a bölcsészkar 24 éves diákja volt. A gyilkos először otthon megölte az apját. A rendőrség szerint külföldi vérengzések inspirálták őt szörnyű tette elkövetésében.

Michaela Slussareff dékánhelyettes szerint a rendőrség már a lövöldözés előtt járt az egyetem épületében, vélhetően számítottak rá. „Egyelőre csak azt tudjuk, hogy a lövöldöző egy fiatal férfi volt” – mondta.

Most szakemberek vizsgálják át az egyetem épületét robbanószerek után kutatva.

A prágai Központi Katonai Kórházba eddig három sérültet szállítottak, kettőjük egészségügyi állapota rendkívül súlyos. A harmadik súlyosan sérült. „Mindhárom esetben lőtt sebről van szó” – mondta Jitka Zinke szóvivő.

Csehország történelmének legtragikusabb lövöldözéséről van szó – írja a Denník N. A 2015-ös Magyarbródon (Uherský Brod) történt lövöldözésben nyolcan haltak meg, négy éve az ostravai kórházban történt incidens során kilencen.

A szlovák parlament egy perc csenddel emlékezett a prágai lövöldözés áldozataira.

Čaputová őszinte részvétét fejezte ki a prágai lövöldözésben elhunytak hozzátartozóinak. Felajánlotta Szlovákia segítségét.

A cseh rendőrség evakuálja a prágai Városi Könyvtár épületét, miután valaki bombát jelentett.

Az egyetemi kar vezetőségét körülbelül egy órával a lövöldözés előtt értesítette a rendőrség arról, hogy fennáll annak veszélye, hogy valaki lövöldözni fog az egyetemen. 

A cseh rendőrséghez 12:20-kor érkezett információ arról, hogy egy 24 éves férfi Hostouň városából azzal indult útnak Prágába, hogy öngyilkosságot kövessen el. Egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan mi volt a támadó motivációja.

A szlovák külügyminisztériumnak továbbra sincs tudomása arról, hogy szlovákiai sérültjei is lennének a prágai lövöldözésnek.

Martin Vondrášek cseh országos rendőrfőkapitány elmondta, a lövöldöző legális fegyvertartási engedéllyel rendelkezett.

A cseh rendőrség szerint semmi nem utal arra, hogy a lövöldözőnek bűntársa lett volna. A támadó ellen is fegyvert vetettek be, végül öngyilkosságot követett el.

A gyilkost azonosították, az egyetem 24 éves diákja volt.

A cseh rendőrség azt ígérte, ha az áldozatok között más ország állampolgárai is szerepelnek, azonnal értesítik az illetékes hivatalt. Az áldozatok azonosításán jelenleg is dolgoznak.

A cseh belügyminiszter sajtótájékoztatóján elmondta, feltehetően nincsen köze a „nemzetközi terrorizmushoz”.

A cseh rendőrség nyomozást indított egy Telegram-fiókkal kapcsolatban, amely bejegyzéseiben többször is beszél arról, hogy utálja a világot, és minél több fájdalmat akar okozni.

Európai vezetők részvétüket fejezték ki a prágai lövöldözésben elhunytak családtagjainak.

pic.twitter.com/dhRqOBHSxo— Josef Otta (@meny1337) December 21, 2023

🔴🔴🔴🔴 Shooting in centre of Prague!!!We urge citizens not to stay in the immediate vicinity and not to leave the house. The police intervention is still ongoing.#prague #shooting #charlesuniversity #czechia #deadpic.twitter.com/w3tjMUSQl9— John Spectator (@johnspectator) December 21, 2023

Biztonsági audit

Ennek érdekében a belügyminisztériummal együttműködve kidolgozták azokat az alapvető biztonsági szabványokat, amelyek alapján az egyetemeken elvégezhetik a biztonsági auditot. A szabvány az épületek bebiztosítása mellett például azt is meghatározza, hogyan kell eljárni egy esetleges terrortámadás esetén.

„Az előírásokra minden egyetemnek szüksége lesz ahhoz, hogy ki tudja választani a konkrét céget, amely aztán elvégzi a biztonsági auditot”

– jelentette ki Lucia Kurilovská, a belügyminisztérium államtitkára. Az ellenőrzést követően az egyetemek vezetőségének felelőssége lesz a javaslatok végrehajtása. A minisztériumok egyébként azt ajánlják, hogy az intézményeken belül nevezzenek ki egy biztonsági menedzsert, aki levezényli a folyamatokat.

Anyagi források

Az intézkedések az állami és a magánkézben lévő egyetemeket egyaránt érintik. Az előbbiek számára az oktatási minisztérium egy egymillió eurós csomagot különít el, amelyet az iskolák nagysága, valamint a hallgatók és az alkalmazottak száma alapján osztanak szét az egyes intézmények között (a legkisebb 6 ezer eurót, a legnagyobb pedig 206 ezer eurót kap). A forrásokat az egyetemek felhasználhatják az audit költségeinek fedezésére, a javaslatok teljesítésére, vagy akár a biztonsági iskolázásokkal kapcsolatos kiadásokra. Az állami intézmények mellett 10 magánkézben lévő intézmény, valamint a Szlovák Egészségügyi Egyetem (SZU) is számíthat egy 70 ezer eurós csomagra.

„Az oktatási minisztérium költségvetéséből gyorsan, gyakorlatilag néhány héten belül fel tudjuk szabadítani a forrásokat. Amint tájékoztatjuk a rektorokat a konkrét összegekről és teljesítjük a jogi kötelezettségeinket, máris utaljuk a pénzt az egyetemek számlájára”

– fogalmazott Zsembera. Hozzátette, az egyetemek kapcsán fontos téma a mentális egészség is, amelyet az év második felében terveznek támogatni, feltehetően uniós forrásokból.

Vladimír Hiadlovský, a Szlovák Rektori Konferencia (SRK) vezetője értékelte a tárcaközi együttműködést és a szisztematikus megközelítést. Ugyanakkor megjegyezte, az állam pénzügyi támogatása önmagában nem lesz elegendő, így abban bízik, hogy az egyetemek képesek lesznek a saját költségvetésüket felhasználva legalább megduplázni a biztonság fejlesztésére szánt kiadásokat.

További intézkedések

A két említett tárca az általános iskolákban és a középiskolákban is változásokat tervez a biztonság terén. Ehhez létrehoztak egy kérdőívet, amelyet a belügyminisztérium szakemberei közösen állítottak össze a rendőrséggel. Céljuk, hogy átfogó képet kaphassanak az intézmények biztonsági állapotáról. 2024 márciusáig az iskolák 54 százaléka töltötte kérdőívet, ami az oktatási tárca szerint arról árulkodik, hogy az érintett intézmények jelentős érdeklődést mutatnak a probléma megoldására. Az iskoláknak május végéig van idejük a dokumentum beküldésére.

„2050 rendőrt bocsátottunk rendelkezésére az általános iskoláknak és a középiskoláknak, akik segítenek a kérdőív kitöltésében. Szeretnénk azonosítani a konkrét incidenseket, legyen szó akár bántalmazásról, szélsőséges megnyilvánulásokról vagy radikalizmusról”

 – mondta Kurilovská. 

Read More

Post Comment