Search by category:
Egyéb kategória

Ezt tudjuk eddig a miniszterelnök ellen elkövetett merényletről

Ezt tudjuk eddig a miniszterelnök ellen elkövetett merényletről

Karika Alexandra

2024. 05. 15., sze – 20:37

Robert Fico (Smer) kormányfőt a nyitrabányai (Handlová) kihelyezett ülés után lőtték le.  

Szlovákiát szerdán, délután három óra előtt érte a hír, hogy a nyitrabányai kihelyezett ülést követően Robert Fico miniszterelnököt lelőtték a kultúrház előtt. A minisztérium szóvivője, Matej Neumann nem sokkal később megerősítette a Markíza TV-nek, hogy a miniszterelnök ellen merényletet követtek el.  

Denník N helyszíni tudósítója nem látta a lövést, csak a hangját hallotta, majd azt látta, amint a testőrök felemelik Ficót a földről, autóba helyezik, majd elviszik. A helyszínen három–négy lövést lehetett hallani. A Denník N-nek nyilatkozó egyik szemtanú látta, amint Fico a földre esik. 

A miniszterelnököt helikopter szállította a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházba – itt délután négy óra előtt landolt. Fico a szállítás alatt eszméleténél volt. 

A miniszterelnök egészségi állapotáról kezdetben torz információk kerültek nyilvánosságra. A Denník N először arról számolt be, hogy a miniszterelnök nincs életveszélyes állapotban. Fico Facebook-profilján azonban nem sokkal később megjelent egy bejegyzés, amely szerint a miniszterelnököt több lövés érte, és életveszélyes állapotban van. „A következő néhány óra fog dönteni” – állt a bejegyzésben. A Denník N hat előtt jelentette, hogy Robert Fico még mindig a műtőben van.  

A nem sokkal később napvilágot látott információk szerint a lövöldöző feltehetően egy lévai nyugdíjas volt. Később kiderült, hogy a TV Markiza közleménye szerint a miniszterelnökre a 71 éves lévai Juraj Cintula lőtt rá.  

A Denník N információi szerint a nyugdíjas író alapította a lévai Dúha (Szivárvány) irodalmi klubot, és több verseskötete is megjelent, emellett tagja a Szlovák Írószövetségnek. Korábban biztonsági őrként dolgozott egy bevásárlóközpontban. Nyolc évvel ezelőtt azt tervezte, hogy politikai pártot alapít „Mozgalom az erőszak ellen” névvel.  

Az aktuality.sk információi szerint a merénylő egy olyan fegyverrel lőtte meg a miniszterelnököt, amely valószínűleg legálisan volt a birtokában – ezt később a merénylő fia is megerősítette. 

Szlovák és külföldi politikusok és vezetők is döbbenetüket fejezték ki az esettel kapcsolatban, és mielőbbi felépülést kívántak a miniszterelnöknek.  

Read More

Post Comment