Search by category:
Egyéb kategória

Miről döntött az ország biztonsági tanácsa?

Miről döntött az ország biztonsági tanácsa?

Molnár Iván

2024. 05. 16., cs – 16:19

Pozsony |

A miniszterelnök elleni szerdai támadást követően a kormány nem hirdet rendkívüli állapotot, a történtek miatt azonban fokozott védelmet biztosítanak az erre rászorulóknak – jelentette be az ország biztonsági tanácsának a csütörtöki ülését követően Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter és Robert Kaliňák kormányfőhelyettes, akik a médiát és a lakosságot is visszafogottságra intették.

Vádat emeltek a fegyveres, Juraj Cintula ellen, aki a kormány nyitrabányai (Handlová) szerdai kihelyezett ülésén több lövéssel súlyosan megsebesítette Robert Fico (Smer) kormányfőt – mondta el Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter az ország biztonsági tanácsának a csütörtöki ülését követően. „Csak egy verzióval dolgozunk, hogy politikai indíttatású cselekményről van szó” – tette hozzá a miniszter. A rendőrség előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés kísérletével vádolja a támadót. „Megerősíthetem, hogy a gyanúsított nem tagja semmilyen radikális, jobboldali vagy baloldali politikai csoportnak. Tavaly óta azonban több kormányellenes tüntetésen is részt vett” – jegyezte meg a miniszter, hozzátéve, hogy „magányos farkasról” van szó. Cintula a fegyveres támadást a tárcavezető szerint az elnökválasztás után tervezte el, amelynek az eredményével nem értett egyet. Eštok szerint részletesebb információkkal nem szolgálhat, mivel ezeket az ügy felügyeletét ellátó főügyészség zárolta.

Fokozott védelem

A belügyminiszter azt is bejelentette, hogy a történtek miatt fokozott védelmet biztosítanak az erre rászorulóknak. „A rendőrség a titkosszolgálatokkal együtt mindent megtesz az alkotmányos tisztségviselők, a parlamenti képviselők és a média védelmének az érdekében. A miniszterelnök elleni támadás a demokrácia elleni támadás, és mi mindent megteszünk azért, hogy megvédjük a demokráciát” – jegyezte meg a miniszter. Robert Kaliňák (Smer) kormányfőhelyettes és védelmi miniszter szerint a kormány a történtek miatt nem hirdette ki a rendkívüli állapotot, mivel „nem akarnak a korlátozások útjára lépni, inkább megpróbálják megnyugtatni a társadalmat”.

Eštok állítása szerint a nyitrabányai kormányülésen a biztonsági intézkedések egyébként a lehető legszigorúbbak voltak, ennél szigorúbb intézkedéseket csak a szlovák és az ukrán kormány nagymihályi találkozóján foganatosítottak. Felszólította azonban a médiát is, hogy ne adjon teret az összeesküvéselméletek és álhírek terjesztőinek. „Visszautasítom, hogy a média és a politikai színtér egy része megpróbálja a biztonsági erőkre hárítani a felelősséget a történtekért” – jegyezte meg Eštok, azokra az elemzőkre reagálva, akik a kormányfő testőreit bírálták a szerintük elhibázott lépéseik miatt.

Kaliňák is felszólította a médiát, hogy óvatosan bánjon az információkkal, arra buzdítva, hogy az európai parlamenti választásokkal kapcsolatos vitaműsorokban próbálják elkerülni a konfrontációt. Kaliňák kijelentette, hogy az elkövetkező időszakban igyekeznek rendszeresen beszámolni az aktuális helyzetről, a nyilvánosságnak a lehető legtöbb információt szolgáltatva.

Gördülékeny kormányzás

Kaliňák szerint a kormány tagjai elegendő hatáskörrel rendelkeznek az ország zökkenőmentes irányításához. „Minden miniszter és miniszterelnök-helyettes elegendő hatáskörrel rendelkezik ahhoz, hogy az állam irányítása zökkenőmentesen működjön. Ha olyan problémával szembesülünk, amelynél a törvény vagy az alkotmány megakadályoz bennünket ebben, nagyon gyorsan intézkedünk” – jelentette ki Kaliňák.

Közösségi média

Eštok óva intette a lakosságot, hogy a közösségi médiában elhamarkodott megjegyzéseket tegyen, szerinte ugyanis olyanok is akadtak, akik nyíltan kiálltak a merénylő mellett. A miniszter szerint a rendőrség 32 gyanúsítottat ellenőriz, akik a közösségi médiában jóváhagyták a szerdai támadást. „A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) minden esetben eljár, mindezeket az embereket őrizetbe veszik, beidézik, és ha indokolt, bíróság elé állítják őket” – hangsúlyozta.

Nyitottak a párbeszédre

Kaliňák üdvözölte Zuzana Čaputová köztársasági elnök és Petr Pellegrini megválasztott köztársasági elnök közös felhívását a pártelnökökkel folytatott egyeztetésre. „A történtek után természetesen szükség van egy ilyen megbeszélésre. Valószínűleg ez nem hozza majd meg a 180 fokos fordulatot, de meg kell próbálnunk megoldást találni a feszült helyzetre” – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes, aki szerint „mindig lesznek eltérő vélemények, de ezek nem fajulhatnak erőszakba”. „Tanuljunk a szerdán történtekből, és hagyjuk abba a gyűlöletet” – tette hozzá Eštok, aki szintén üdvözölte Čaputová és Pellegrini gesztusát. „A kormánykoalíció nevében kijelenthetem, hogy készen állunk a párbeszédre” – tette hozzá a belügyminiszter. (mi, TASR)

Read More

Post Comment