Search by category:
Egyéb kategória

Komáromnál, Párkánynál és Pozsonynál is árad a Duna

Komáromnál, Párkánynál és Pozsonynál is árad a Duna

Kulcsár Péter

2024. 06. 03., h – 12:35

Jelentősen megemelkedett a Duna vízszintje az elmúlt 24 órában – tájékoztatott a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

A Duna Pozsonynál 640 centiméternél, Dévénynél 581 centiméternél, Párkánynál pedig 400 centiméternél tetőzött. Ami a vízhozamot illeti, a két évvel ezelőtti csúcsot is meghaladhatják az értékek – figyelmeztettek a meteorológusok.

Szerdán, a kora esti órákban Medvénél 670 centiméteres vízállás várható. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet szakemberei Pozsonynál, Dévénynél és Párkánynál is az árvízvédelmi készültség első fokozatát meghaladó vízszintre számítanak.

Komáromnál és Párkánynál csütörtökön tetőzik a folyó, Dévényújfalu (Devínska Nová Ves) állomáson szintén jelentős áradás fog bekövetkezni.

Mindeközben Németország déli részét napok óta hatalmas mennyiségű eső és árvíz sújtja, amelyben Bajorország és Baden-Württemberg súlyosan érintett – helyenként akkora áradások vannak, amely csak százévente egyszer fordul elő.

A folyók – köztük a Duna – emelkedő vízszintje és a szökőár miatt sok helyen az embereknek el kell hagyniuk az otthonaikat, a természeti katasztrófa már emberéletet is követelt.

(TASR, Euronews)

Read More

Post Comment