Search by category:
Egyéb kategória

Film készül az ifjú Sztálinról

Film készül az ifjú Sztálinról

Juhász Katalin

2024. 06. 04., k – 22:48

Sztálin fiatalságáról forgat filmet grúz nyelven Mundruczó Kornél. A munkálatokat 2025-ben kezdik Grúziában – számolt be róla a Variety.

A The Revolution According to Kamo (A forradalom Kamo szerint) című film az Oscar-díjas lengyel filmrendező, Pawel Pawlikowski és Ben Hopkins forgatókönyvíró eredeti forgatókönyve alapján készül, amelyet Mundruczó állandó alkotótársa, Wéber Kata adaptált.

A film a Kamo becenevű, tehetős kereskedőcsaládból származó Szimon Arsaki Ter-Petroszjannak, a későbbi bolsevik forradalmárnak a szegény családba született Szoszóval kötött barátságáról szól, akit a véreskezű diktátor Sztálinként ismert meg a világ.

A producerek között van Mike Goodridge, a Good Chaos produkciós cégtől és Ilya Stewart a Hype Stúdiótól. Társproducerként közreműködik a magyar Proton Cinema, a francia MK Productions, a német Komplizen Film, a lengyel Madants és a grúziai Takes Film.

„A forradalom Kamo szerint epikus történelmi film, de közben a gengszterfilm műfajában is megállja a helyét” – idézte Mundruczót a Variety.com. A rendező hozzáfűzte, hogy a történettel kapcsolatban elsősorban a hatalom mechanizmusa foglalkoztatta, és az, „hogyan emelkedik egy ember a csúcsra”. Emellett a két férfi közötti, még gyermekkorukban szövődött szenvedélyes barátságot is be akarta mutatni.

Wéber Kata szintén azt emelte ki, hogy a produkció nem az életrajzi elemekre koncentrál, hanem azt ábrázolja, hogy „a hatalmi struktúrák hogyan képesek megrontani még a legtisztább érzelmeket is”. Kamo története – fogalmazott – „a barátság, az áldozatvállalás és az árulás története, s emellett egy sokak számára talán ismeretlen forradalmi mozgalom bűnügyi története”.

Mundruczó Kornél jelenleg az At the Sea című filmet forgatja az USA-ban, Amy Adamsszel a főszerepben. Korábban az Apple+ streamingszolgáltató számára rendezte A zsúfolt szoba című minisorozat három epizódját Tom Holland főszereplésével. Pieces of a Woman című filmdrámája 2020-ban a velencei filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt, Vanessa Kirby pedig megkapta érte a legjobb női főszereplőnek járó díjat. Ez volt egyébként Mundruczó első angol nyelvű filmje, amelyet később a Netflix is átvett, így az egész világon látható volt. A magyar rendező korábbi alkotásait, a Jupiter holdját, a Fehér istent és a Delta című filmet a cannes-i filmfesztiválon vetítették. Mundruczó színházi rendezőként is több helyen dolgozott már Európában.

Read More

Post Comment