Search by category:
Egyéb kategória

Pozsonynál estére másodfokú készültségbe lép a Duna vízszintje

Pozsonynál estére másodfokú készültségbe lép a Duna vízszintje

Károly Zsolt

2024. 06. 04., k – 09:56

Pozsony |

A hajnali órákban átlépte a 650 centiméteres vízszintet a Duna Pozsonynál a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatai alapján. Magyarországon az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) felkészült a Duna vízgyűjtőjénél az elmúlt napokban lehullott és még várható jelentős mennyiségű eső miatti árhullám elleni védekezésre.

Előreláthatólag Pozsonynál az éjjeli órákban a Duna átlépi a másodfokú árvízvédelmi készültség szintjét 755 centiméteres vízmagassággal, június 6. reggelre pedig a nyolc métert is. Dévényújfalunál (Devinská Nová Ves) ma reggel a Morva is átlépte az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjét 490 centiméteren. Várhatóan még június 6-án sem éri el a folyó vízszintje a másodfokú készültség szintjét. 

Magyarországon a védekezési munkák összehangolására hétfőn 8 órától megkezdte működését a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse, és több mint 60 szakembert rendelnek át a tiszai vízügyi igazgatóságoktól a szigetközi Duna-szakaszhoz. Ugyan bizonytalanok az előrejelzések a váratlanul kialakuló nagyobb csapadék miatt, de a legfrissebb számítások szerint a Duna péntek reggel Nagybajcsnál (a szlovákiai Medve község szomszédságában) a harmadfok közelében, a hétvégén Budapestnél pedig várhatóan az első fok felett, az alsó rakpartot megközelítve tetőzik.

A tájékoztatás szerint a Duna felső vízgyűjtőjén további esőzések voltak, az elmúlt 24 órában területi átlagban 10-18 milliméter eső hullott. A legfrissebb előrejelzés szerint Passau felett további 5-20 milliméter, lejjebb további 20-25 milliméter csapadék valószínű az elkövetkező 48 órában.

A következő hat napban Komáromnál (SK/HU), Esztergomnál/Párkány (SK), Nagymarosnál, Budapesten, Bajánál és Mohácsnál első fok feletti, a Murán Letenyénél, a Rábán Körmendnél és Győrött szintén az elsőfokú szintet meghaladó vízszint várható. A Tarnán a másodfokú árvízvédelmi készültségi szint feletti, míg a Zagyva alsó szakaszán, Jászteleknél az elsőfokú szintet megközelítő vízállásra lehet számítani – ismertették.

 

(shmú, kzs, MTI)

 

Read More

Post Comment