Search by category:
Egyéb kategória

Az ellenzék csalódott, visszautasítják Fico vádjait

Az ellenzék csalódott, visszautasítják Fico vádjait

Mészáros Richárd

2024. 06. 05., sze – 18:41

Az ellenzéki Progresszív Szlovákia és az SaS is reagált Robert Fico (Smer) kormányfő szerdai nyilatkozataira.

„Örülök, hogy Robert Fico jobban van. Sajnos, a politikáján semmit sem változtatott… A miniszterelnök 14 percen keresztül a médiát, az ellenzéket, a művészeket, az EU-t és a külföldi partnereinket hibáztatta” – jelentette ki Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke. „Ahelyett, hogy aktívan hozzájárult volna a társadalmi megbékéléshez, a merénylőt »a politikai ellenzék aktivistájának« nevezte, és konspirációkat ismételgetett Soros globális összeesküvéséről Szlovákia ellen. Őszintén sajnálom” – tette hozzá Šimečka. „Mindannyian szorítottunk neki, hogy minél hamarabb felépüljön, mindannyian határozottan elítéltük a támadó tettét, mindannyian reméltük, hogy valóban teszünk egy lépést a társadalmi megbékélés felé. De már az első beszédéből is látszik, hogy Fico miniszterelnök ezt elutasította”.

Az SaS szerint Robert Fico reakciója a merényletre egyenesen ellentmond a társadalom megnyugtatásáról szóló felhívásnak. „Határozottan ellenzem, hogy a merénylőt és a miniszterelnök elleni tettét összefüggésbe hozzuk a mi tényszerű és szakmai kritikán alapuló politikánkkal” – szögezte le Branislav Gröhling, a párt elnöke.

„Robert Ficónak lehetősége volt arra, hogy túllépjen árnyékán és múltján. Megmutathatta volna az államférfi nagyságát. Ahelyett azonban, hogy az egész társadalomra kiterjedő megbékélési kísérletet tett volna, éppen az ellenkezőjét láttuk. Az ellenzékre, a médiára, a civil szervezetekre, Sorosról, Kuciak meggyilkolásáról vagy a szlovák politika meghatározására irányuló külföldi erőfeszítésekről szóló összeesküvésekkel való sárdobálás valóban túlzás. Ez nemhogy nem vezet sehová a társadalmunkban, hanem éppen ellenkezőleg, a megosztottság és a gyűlölet még nagyobb lesz” – mondta Gröhling.

Read More

Post Comment