Search by category:
Egyéb kategória

III. Károly király arcképével ellátott bankjegyek kerülnek forgalomba Nagy-Britanniában

III. Károly király arcképével ellátott bankjegyek kerülnek forgalomba Nagy-Britanniában

Mellár Dávid

2024. 06. 05., sze – 19:42

A korábbi II. Erzsébet királynőt ábrázoló bankjegyek érvényben maradnak, és a fiát ábrázoló új bankjegyekkel együtt kerülnek forgalomba.

III. Károly király arcképével ellátott új bankjegyek kerültek forgalomba Nagy-Britanniában szerdán minden címletben. A BBC News honlapján arról számolt be, hogy még eltarthat egy ideig, amíg általánosan megtalálhatók lesznek az emberek pénztárcájában. Az eredeti bankjegyeket, amelyeken a néhai uralkodó édesanyja, II. Erzsébet királynő látható, továbbra is használni fogják.
A Bank of England 2022 végén hozta nyilvánosságra a III. Károlyt ábrázoló új bankjegyek tervét. Az első bankjegyeket tavaly nyomtatták ki, a forgalomba kerülésükhöz azonban sok idő kellett, hogy a készpénzt elfogadó gépeket frissíteni lehessen az új minták felismerésére. Az uralkodó arcképétől eltekintve a bankjegyek változatlanok maradnak. A korábbi II. Erzsébet királynőt ábrázoló polimer bankjegyek továbbra is érvényesek maradnak, és a fiát ábrázoló új bankjegyek mellett lesznek forgalomban.

A III. Károlyt ábrázoló bankjegyeket csak az elhasználódott bankjegyek pótlására vagy a kereslet növekedése esetén fogják nyomtatni – közölte a központi bank. Ez volt a királyi család kívánsága, amely a lehető legjobban szeretné korlátozni a változás ökológiai és pénzügyi hatásait, mivel a brit uralkodó a környezetvédelemért folytatott kampányairól is ismert. A király szerepel a központi bank által kibocsátott öt-, tíz-, húsz- és ötvenfontos bankjegyeken. Az uralkodó viszont nem szerepel a skót és az északír bank által kibocsátott bankjegyeken.

III. Károly az országot több mint 70 évig irányító II. Erzsébet királynő halála után lett király, aki 2022 szeptemberében, 96 éves korában hunyt el. Ő csupán a második uralkodó, aki brit központi bankjegyeken szerepel. Angliában több mint ezer éve jelennek meg uralkodók az érméken.

A készpénz használata Nagy-Britanniában az elmúlt években meredeken zuhant, a fogyasztók inkább a hitelkártyákat és más elektronikus fizetőeszközöket részesítik előnyben. A jelentés szerint míg 2014-ben az emberek az üzletekben a tranzakciók több mint felénél használtak készpénzt, addig 2022-re a fizetések mindössze 19 százalékánál.

(trend)

Read More

Post Comment