Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová: Normandiában Szlovákia felszabadításáért is harcoltak

Čaputová: Normandiában Szlovákia felszabadításáért is harcoltak

Mészáros Richárd

2024. 06. 06., cs – 16:36

Az 1944-es normandiai partraszálláskor a szövetséges erők az egész kontinens békéjéért, és Szlovákia felszabadításáért és szebb jövőjéért is harcoltak – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő, aki Emmanuel Macron francia elnök meghívására személyesen vett részt a D nap 80. évfordulóján tartott megemlékezéseken. Erről a közösségi hálón számolt be.

Čaputovát partnere, Juraj Rizman is elkísérte Franciaországba, a delegációnak tagja volt például Miloslav Čaplovič, a Hadtörténeti Intézet igazgatója is.

„A D nap hozzájárult a fasizmus végleges legyőzéséhez, és a második világháború egyik legnagyobb hadművelete volt” – mondta Čaputová úton Franciaországba, a repülőgép fedélzetén.

Rámutatott, hogy a partraszállás emellett a bátorság és önfeláldozás szinte példa nélküli megnyilvánulása volt sok tízezer katona és a szövetséges nemzetek részéről, és más hadseregek szolgálatában csehszlovák repülősök és katonák is részt vettek benne.

Zuzana Čaputovának június 15-én telik le elnöki megbízatása, ezért franciaországi útja lehetőséget ad arra is, hogy elbúcsúzzon a megemlékezésen résztvevő számos államfőtől, kormányfőtől és vezető politikustól.

Read More

Post Comment