Search by category:
Egyéb kategória

Százezres tömeg Magyar Péter tüntetésén

Százezres tömeg Magyar Péter tüntetésén

Mészáros Richárd

2024. 06. 08., szo – 12:59

Szombaton délután két órakor kezdetét vette Budapesten a Fidesz magyar kormánypárttal szembehelyezkedő Magyar Péter Tisza Pártjának EP-kampányzáró tüntetése.

14:07 – Magyar Péter a tüntetés előtt 10 perccel érkezett meg a Hősök terére, ahol a tömeg hangos üdvrivalgással üdvözölte. A megmozdulás előtt óriáskivetítőkön többször is lejátszottak Orbán Viktor (Fidesz) magyar miniszterelnök egy évekkel ezelőtti interjújából készült montázst. Ebben a magyar kormányfő arról beszél, hogy egyesek az ellenzék démonizálásával és hazugságok terjesztésével szándékoznak választásokat nyerni.

14:01A budapesti Hősök terére vezető széles sugárúton, az Andrássy úton már szűk órával a megmozdulás előtt jelentős tömeg tartott a tüntetésre. A szervezők minden bizonnyal arra számítanak, hogy a sugárúton is állnak majd a emberek, mivel nagyjából száz méterenként óriási mobildarukra függesztett hangszórókat helyeztek el.

Korábban:

A magyar főváros egyik legnagyobb közterén, a Hősök terén a nagy meleg ellenére is százezres tömeg gyűlt össze a Tisztelet és Szabadság Pártnak (Tisza Párt) az európai parlamenti választási kampányát lezáró tüntetésén. 

A Tisza mozgalom vezetője, Magyar Péter „a rendszerváltás utáni legnagyobb politikai demonstráció” megszervezésének szándékával hívta össze a megmozdulást. „Zárjuk együtt méltó módon az európai parlamenti kampányt, olyan átütő erővel, amilyenre a rendszerváltás óta nem volt példa” – olvasható a tüntetés Facebook-oldalán. 

Magyarországon most vasárnap tartják az EP-választást, a tagállam 21 képviselőt küld az európai parlamentbe. A Fidesz, illetve a vele együtt induló KDNP támogatottsága a legutóbbi felmérések szerint is 50 százalék körül van, a Tisza Pártra pedig 27 százalék szavazna. A harmadik a DK-MSZP-Párbeszéd lista 9 százalékkal. A Fidesz-KDNP 11 legalább mandátumot, a Tisza Párt 6, DK-MSZP-Párbeszéd 2 mandátumot szerezhet, illetve további kisebb pártok is küldhetnek egy-egy képviselőt az uniós parlamentbe. A parlamenti küszöb a magyarországi EP-választás esetében is 5 százalék, csak az ezt elérő pártok szereznek mandátumot. Több kisebb politikai szereplő támogatottsága is ekörül a küszöb körül mozog. 

Magyar Péter azután lépett a nyilvánosság elé és kezdett politikai mozgalmának, majd pártjának építésébe, hogy korábbi felesége, a fideszes Varga Judit igazságügyi miniszter távozni kényszerült posztjáról, mivel egy pedofilsegítőnek nyújtandó elnöki kegyelmi kérelmet terjesztett a köztársasági elnök elé. Az akkori magyar államfő, Novák Katalin aláírta a kegyelmi kérelmet, majd amikor ez nyilvánosságra került, ő és Varga is lemondásra kényszerült.

Read More

Post Comment