Search by category:
Egyéb kategória

Rimaszombat: Helyi projekteket és kis vízi erőmű építését is támogatja a kormány

Rimaszombat: Helyi projekteket és kis vízi erőmű építését is támogatja a kormány

Kulcsár Péter

2024. 06. 19., sze – 12:36

2 142 353 eurót különített el a kormány a kihelyezett rimaszombati ülésén a járás, valamint a szomszédos Poltári járás egyes önkormányzatainak projektjeire, továbbá egy kis vízi erőmű építésére az Ipoly felső folyásán.

A cél a régió szociális és gazdasági helyzetének javítása.

Az egyik fő prioritásként stratégiai befektetők letelepítését jelölte meg a kormány a két járásban, továbbá a Besztercebánya megyében működő, energiaigényes termelést végző cégek támogatását.

A határozatban szerepel egy új üveggyár létrehozásához szükséges infrastruktúra létrehozása is.

Az ipolyi vízi erőmű az elektromobilitásra való fokozatos áttérést és általában a termeléshez szükséges nagyobb energiaigény kielégítését szolgálja. „Denisa Saková (Smer) gazdasági miniszternek az év végéig kell a kormány elé terjesztenie a vízi erőmű megépítési és finanszírozási tervét” – áll a kormány által elfogadott határozatban. Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszternek szintén az év végig kell előkészítenie a víztörvény módosítását.

A kormány kötelezte magát a duális képzés létrehozásának támogatására a Poltári járás ipari parkjában. Emellett 22 ezer eurót hagyott jóvá a poltári Összevont Iskola számára mobil olvasztókemence vásárlására a gyakorlati képzés támogatása érdekében.

A közlekedésfejlesztési tervben a D2-es gyorsforgalmi út további szakaszainak építése szerepel.

Emellett a kormány meghatározta a térségbeli gyümölcstermesztés, mezőgazdasági termelés, élelmiszeripar, idegenforgalom és a regionális tevékenységek támogatásának tervét, például a régióbeli Gótikus út és az Üvegfúvók útjának támogatását.

Read More

Post Comment