Search by category:
Egyéb kategória

Ezt teszi a teába vagy a kávéba? Növeli a szívroham és a stroke kockázatát

Ezt teszi a teába vagy a kávéba? Növeli a szívroham és a stroke kockázatát

Kürthy Judit

2024. 06. 20., cs – 12:01

Nem minden természetes és ártalmatlan, még ha annak tűnik is. A tudósok egy új lehetséges kockázattal álltak elő az érrendszeri megbetegedések esetében. Ártalmatlan összetevőként emlegetik, amely állítólag javítja az ízeket, de az ohiói Cleveland Clinic tudósainak legújabb kutatási eredményei szerint ez növelheti a szív- és érrendszeri megbetegedést, például a szívroham vagy a stroke kockázatát.

Kis mennyiségben néhány növényben megtalálható, például a szőlőben és a gombában, de iparilag is előállítják és nagyobb koncentrációban adják hozzá az élelmiszerekhez. Gyakran használják különösen az alacsony kalória- és szénhidráttartalmú, valamint keto termékek édesítésére, amelyek jellemzően magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmúak – írja a LiveScience. Ez az összetevő a nulla kalóriatartalma miatt is népszerű. De miről van szó?

„Természetes” cukorhelyettesítő

A Nature Medicine című szaklapban február 27-én megjelent tanulmányhoz a kutatók több mint 4000 amerikai és európai adatait elemezték. Szívvizsgálatok alapján kimutatták, hogy azoknál, akiknek a vérében a legmagasabb volt az eritritol nevű mesterséges édesítőszer koncentrációja, a következő három évben megnőtt a szívroham vagy a stroke kockázata – hivatkozik az oldal a The New York Times-ra.

Eközben a résztvevők többségének vagy már voltak valamilyen szív- és érrendszeri betegségeik, vagy hozott kockázati tényezőik, például a cukorbetegség és a magas vérnyomás.

Amint arról a LiveScience beszámol, laboratóriumi kísérletekben, ahol egereknek eritritet vagy sóoldatot adtak, az édesítőszer fokozta a vérlemezkék aktivitását, ami gyorsabb vérrögképződéshez vezetett. Ezt a mechanizmust embereken is megfigyelték, akik eritrittel ízesített italt ittak. Érdekes módon az édesítőszer szintje a vérben még két napig magas maradt – ami elegendő ahhoz, hogy befolyásolja a véralvadást. A vérrögök pedig köztudottan közvetlen szívrohamot vagy agyvérzést váltanak ki.

A vizsgálat korlátai

Ezt az édesítőszert a szlovák piacra kerülő termékekhez is hozzáadják. Ahogy azonban a tudományos oldal rámutat, a vizsgálatnak voltak korlátai – olyan idős, már kialakult szívproblémákkal küzdő embereket vizsgáltak, akiknél amúgy is nagyobb volt a szívroham vagy a stroke kockázata. Emellett nem bizonyították az ok-okozati összefüggést sem, azt, hogy az eritrit közvetlenül okozza-e ezeket az eseményeket, vagy csupán a vérrögképződéssel való kapcsolatot mutatja.

A tanulmány szerzői azonban hangsúlyozzák, hogy az eritrit biztonságosságát még tovább kell vizsgálni, és hogy bármi, amiről azt mondják, hogy „természetes”, nem szabad feletétlenül elhinni róla, hogy 100%-ban egészséges is.

(zdravie-pluska)

Read More

Post Comment