Search by category:
Egyéb kategória

Kerüld ezeket a termékeket, rákkeltő anyagot tartalmaznak!

Kerüld ezeket a termékeket, rákkeltő anyagot tartalmaznak!

Karika Alexandra

2024. 06. 20., cs – 11:45

A szakemberek figyelmeztetnek a veszélyes kozmetikumokra. Főleg női és férfi parfümök szerepelnek a listán, de ezek mellett más termékek is. 

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) számos veszélyes kozmetikai termékre figyelmeztet. Ezeket a csehországi, magyarországi, németországi és olaszországi ellenőrző hatóságok jelentették a Safety Gate Rapexnek, az EU veszélyes nem élelmiszeripari termékekkel kapcsolatos gyors információcserére szolgáló rendszerének. A termékek Szlovákiában is jelen lehetnek – figyelmeztetett az ÚVZ.

A káros termékek között ezúttal főként női és férfi parfümök, de testápolók, bőrfeszesítők, dezodorok és más kozmetikumok is szerepelnek olyan ismert márkáktól, mint az Abercrombie & Fitch, a BLACK OPEN, az Uniflame és a Police.

A listán szereplő termékek többségében megtalálták a tiltott anyagot, a butilfenil-metilpropionált. Ez egy szintetikus eredetű anyag, amely színtelen, tiszta vagy enyhén sárgás színű folyadék. A természetben nem fordul elő. A veszélyt az jelenti, hogy ezt az anyagot rákkeltőnek, mutagénnek, sőt reprodukciót károsítónak minősítik.

A Niuma skin lightening lotion nevű terméke a tiltott anyagot, a hidroxi-izohexil-3-ciklohexén-karboxaldehidet tartalmazza. 

„Ez sérti az EP és a Tanács kozmetikai termékekről szóló 1223/2009-es rendeletét” – magyarázta az ÚVZ.

Read More

Post Comment