Search by category:
Egyéb kategória

A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat 11,25 millió euróért szeretne kompot vásárolni

A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat 11,25 millió euróért szeretne kompot vásárolni

Károly Zsolt

2024. 06. 24., h – 15:47

A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat egy kompot akar vásárolni a dunai vízi tömegközlekedés biztosítására a Vajka (Vojka nad Dunajom) és Keszölcés (Kyselica) kikötők között, pályázatot írt ki a beszerzésére. A szerződés becsült értéke több mint 11,25 millió euró. 

A szerződés tárgya az érvényes menetrend szerinti közlekedés biztosítása napi 18 órában, 05.00 és 23.00 óra között. A vállalatnak a mentőszolgálat, a tűzoltóság, valamint a biztonsági erők számára sürgősségi szállítást is biztosítania kell a nap 24 órájában, legfeljebb 3,5 tonna össztömegű járművekre vonatkozóan.

Biztosítania kell továbbá a kompok és kikötői épületek belső és külső takarítását, beleértve a hulladék elszállítását, a műszaki berendezések működtetését és karbantartását, a közlekedési tábláknak és a közlekedési rendszereknek ellenőrzését.

Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter május végén jelentette be, hogy elrendelte a komp jelenlegi, magánüzemeltetők általi üzemeltetésének megszüntetését. A magánüzemeltetővel kötött szerződés, amely 2015-től 2030-ig volt érvényben, lehetővé tette, hogy a vállalat bármikor újraindítsa a szolgáltatást ugyanazokkal a feltételekkel. Taraba bírálta az Enviroresort korábbi vezetését, amiért nem mondta fel a szerződést.

 A minisztérium akkori vezetője, Peter Žiga ellen a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában a a vajkai kompügyben való érintettsége miatt tettek vádemelési kísérletet. Az akkori ellenzéki képviselők a közbeszerzések manipulálásáról és az államnak okozott jelentős kárról beszéltek. Arra is rámutattak, hogy a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat és a Ponton City magáncég közötti szerződés gyakorlatilag felbonthatatlan volt. Žiga elutasította az ellenzék kritikáját. Azt állította, hogy az állam egyetlen eurót sem veszített az ügyben, és senki sem lopott el semmit. Az új kompot 2015. július 1-jén helyezték üzembe.

(trend – TASR)

Read More

Post Comment