Search by category:
Egyéb kategória

Az átlagosnál melegebb volt a májusi hónap

Az átlagosnál melegebb volt a májusi hónap

Mészáros Richárd

2024. 06. 24., h – 15:58

Az átlagosnál melegebb volt az idei május, emellett Kelet-Szlovákiában rendkívül száraz. A nyugati részeken viszont a sokéves átlagnál csapadékosabb – összegezte az adatokat a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

Nyugaton mérték a magasabb havi átlaghőmérsékleteket, az 1991-2020 közti időszaktól lényegesen melegebb volt a Vág, a Nyitra, a Garam felső folyásánál, és a Bodrog vízgyűjtő területén.„A legtöbb csapadék, havi 100 milliméter a Morva északi, valamint az Ipoly alsó folyásánál esett” – közölte az intézet. Lényegesen elmaradt a csapadékmennyiség az átlagtól a Bodrog mentén, továbbá átlag alatti volt a Vág, a Felső-Garam, a Dunajec, a Poprád, a Hernád és a Bódva mentén.

A Garam alsó folyásánál, az Ipoly, a Sajó és a Duna mentén a csapadék szempontjában átlagos, vagy kicsivel átlag alatti volt a május.

A hónap végén már megjelentek az első nyári zivatarok, ezek kisebb helyi árvizeket, illetve villámárvizeket okoztak.

A föld alatti vízkészletek a Bodrog vízgyűjtő területén voltak a legalacsonyabbak, az ország többi területén átlagosak. Összességében a május ebből a szempontból is átlag alatti volt.

Read More

Post Comment