Search by category:
Egyéb kategória

Az Európai Tanács elfogadta az Oroszország elleni 14. szankciócsomagot

Az Európai Tanács elfogadta az Oroszország elleni 14. szankciócsomagot

Balaskó Réka

2024. 06. 24., h – 09:35

Az Európai Tanács az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta a 14. szankciócsomagot fogadta el Oroszország ellen.

 Az Európai Tanácsa hétfőn elfogadta az Oroszország elleni 14. szankciócsomagot. Ezek az intézkedések egyebek mellett megtiltják az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) projektek befejezéséhez szükséges beruházásokat – közölte a TASRa Reuters szerint.

A szankciók 116 magánszemélyt és vállalatot érintenek az Ukrajna elleni fellépésük miatt. Emellett több eszközt biztosítanak az EU-nak a szankciók kijátszásának megakadályozására. Az uniós tagállamok nagyköveti szinten múlt csütörtökön állapodtak meg ezekről az intézkedésekről. Az EU Tanácsának belga elnöksége akkor az X közösségi hálózaton jelentette be, hogy a csomag célja a meglévő szankciók hatékonyságának erősítése és kijátszásuk megakadályozása.

A megállapodást korábban Németország akadályozta, végül a javaslatból kikerült az az intézkedés, amely megtiltotta volna, hogy az uniós vállalatok harmadik országokban működő leányvállalatai újraexportálják áruikat Oroszországba. A Reuters ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy az EU igyekszik megakadályozni a kettős felhasználású termékek, például mosógépchipek Oroszországba történő exportját, amelyeket Oroszország fegyverek gyártására használhat.

Read More

Post Comment