Search by category:
Egyéb kategória

Nem mindig érdemes rárepülni az akciós jegyekre a főszezonban

Nem mindig érdemes rárepülni az akciós jegyekre a főszezonban

szabolaci

2024. 06. 24., h – 09:40

Sokan döntenek úgy a nyári hónapokban, hogy akár tervezve, vagy hirtelen döntésből elutaznak valamelyik tengerparti városba – mert láttak egy akciós jegyet. Igen ám, de sokszor előfordul, hogy az első pillantásra főnyereménynek tűnő akciós ár végül nemhogy olcsó nyaralást nem eredményez, hanem éppen ellenkezőleg, sokkal többe kerül, mint kicsit korábban vagy később.

A nyári hónapokban a népszerű, elsősorban tengerparti, európai szigetekre induló járatok árai sokszor nagyon magasak. Lehet, az egyik irányban nem, és éppen rábukkanunk egy kedvező árra, ám ha csak 3–7 napra utazunk, akkor szinte teljesen biztos, hogy a visszaút lesz sokkal drágább az átlagosnál. És ez még nem minden, a fapados légitársaságok a járvány után az extra szolgáltatásokért nagyon sokat kérnek, előfordul, hogy a kis kabinbőröndért 100 eurót számláznak egy retúr útra (általában legalább egy ilyet a legtöbb utas visz magával), a feladható csomagért pedig még ennél is többet, akár 200 eurót is számlázhatnak. Így amikor akciós jegyre bukkanunk, mindig a végösszeget nézzük, hogy az oda-vissza útra szóló jegy, valamint a kívánt szolgáltatásokkal mennyibe kerül ténylegesen a repülőjegy.

És ez még nem minden. A szállásokon is sokat lehet spórolni, de bukni is, attól függ, mikor utazunk. Épp a minap szerettem volna foglalni egy utazást, a jegy három héten át azonos volt (csomaggal, fedélzeti ellátással, oda-vissza), így még mielőtt megvásároltam volna a jegyet, megnéztem az állások árát. És ekkor derült ki, hogy a három hétvégéből csupán az egyiken tudnék valóban kedvező áron utazni, mert a hotelszoba az egyik hétvégén (öt csillag, két fő, három éjszaka, reggelivel) 240 euró, az előző héten ugyanez már 570 euró, és egy héttel később pedig 810 euró. Ezt a nagy mozgást okozhatja az is, hogy az adott hétvégén telt házas a hotel (így csak magasabb árkategóriájú szobák vannak szabadon), de az is, hogy a városban, országban van valamilyen nagyobb esemény, ilyenkor pedig megnövelik az árat. Mivel legalább tizenöt hotelt néztem át, és mindenhol ez volt a trend, így bizton állítható, hogy országos esemény miatt drága a szállás. Vagyis hiába az akciós jegy (300 euróért, tokkal-vonóval), a négynapos utazás végösszege (szállás és repülőjegy ára) akár 420 euró is lehet, de akár 705 euró is. Vagyis egy újabb utazás árát meg lehet spórolni egy kis figyelemmel, körültekintő és alapos kereséssel.

Ha tehát nyáron utaznánk, akkor ne dőljünk be egyetlen akciós tételnek – mindig a végösszeget nézzük, lehet így is találunk kedvező ajánlatot, de a főszezonban erre ritkán van lehetőség, az akciók mögött mindig ott rejlenek átverésszagú, akár dinamikus árképzésnek is becézett lehúzások, légitársasági, szállodás praktikák. Már tudjuk, hogy van ilyen, így egyszerűbben ki tudjuk kerülni. 

Read More

Post Comment