Search by category:
Egyéb kategória

Dolinková elítéli az egészségügyi dolgozók elleni támadásokat

Dolinková elítéli az egészségügyi dolgozók elleni támadásokat

Mészáros Richárd

2024. 06. 24., h – 16:19

Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter (Hlas) elítélte az egészségügyi dolgozók elleni támadásokat. Szigorúbb büntetéseket követel. Erről Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszterrel tárgyal. A miniszter köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak a munkájukért – tájékoztatott a tárca kommunikációs osztálya.

„Határozottan elítélek minden támadást, amit a páciensek követnek el az egészségügyi dolgozók ellen. Teljesen elfogadhatatlan az agresszív és arrogáns viselkedés az orvosokkal és az egészségügyi dolgozókkal szemben, nem szabad kitenni őket szóbeli vagy fizikai támadásoknak. Orvosaink és egészségügyi dolgozóink komoly erőfeszítéseket megtesznek, nap mint nap gondoskodnak a betegekről, hogy a lehető legjobb ellátást kapják, gyakran saját kényelmüket és egészségüket is feláldozva” – mondta Dolinková.

A kormány bűnmegelőzési tanácsának hétfői ülésén is foglalkoztak ezzel a problémával. A minisztérium javasolta az egészségügyi dolgozók elleni támadásokért kiszabható büntetések szigorítását. „Célunk, hogy biztonságos körülmények között, félelem és aggodalom nélkül végezhessék a munkájukat az egészségügyi szakemberek. A javasolt intézkedések célja megvédeni azokat, akik az egészségünkről és az életünkről gondoskodnak” – tette hozzá a miniszter.

Szombaton (június 22.) a pozsonyi Kramáre kórházban egy 43 éves páciens bántalmazott két mentőst és egy másik beteget.  A mentősök sérüléseket szenvedtek, az arcuk és a karjuk sérült meg. A férfi ellen védett személy megtámadása és testi sértés miatt indult büntetőeljárás. A nyomozó indítványozta előzetes letartóztatásba helyezését.

Kapcsolódó cikkünk

A 43 éves férfi egy páciensre, valamint két egészségügyi dolgozóra is rátámadt.

A 43 éves Zdeněk J.-t szombaton, a kora esti órákban hasi fájdalmakkal szállították mentővel a fővárosi Kramáre kórházba, ahol rátámadt egy szintén kivizsgálásra várakozó páciensre, egy egészségügyi nővérre és a kórház egy másik alkalmazottjára is. 

Michal Szeiff, a Pozsonyi Kerületi Rendőrkapitányság szóvivője arról tájékoztatott, a férfi azért kezdett ámokfutásba, mert nem volt hajlandó kivárni a sorát.

A két alkalmazott enyhébb, illetve közepes mértékű sérüléseket szenvedett az arcán és karján. A rendőrök a férfit őrizetbe vették, védett személy ellen elkövetett garázdaság és testi sértés bűntette miatt indult ellene eljárás.

A támadó hozzátartozói ezt követően a kórház alkalmazottainak kivégzésével fenyegetőztek telefonban – írta a Markíza. A hívást az intézmény a rendőrségnek is jelentette, emellett megerősítették a kórház biztonsági szolgálatát. 

Az ügyben illetékes nyomozó indítványozta a férfi vizsgálati fogságba helyezését. Amennyiben bűnössége beigazolódik, akár három év szabadságvesztésre is ítélhetik.

Read More

Post Comment