Search by category:
Egyéb kategória

Tour de France – Pogacar szakaszt nyert és közel egyperces előnyt szerzett

Tour de France – Pogacar szakaszt nyert és közel egyperces előnyt szerzett

Mészáros Richárd

2024. 07. 02., k – 18:52

A kétszeres győztes Tadej Pogacar egészen kiváló versenyzéssel megnyerte kedden a Tour de France országúti kerékpáros körverseny idei első komoly hegyi szakaszát, mely után az összetettben közel egyperces előnnyel vezet legnagyobb riválisaival szemben.

A Pinerolo és Valloire közötti 139,6 kilométeres szakasz első kétharmada kevés izgalmat tartogatott, mert ugyan egy nagyobb boly el tudott szökni a főmezőnytől, de a legjobbak csapatai nem engedték el nagy távolságba a szökevényeket, akiknek kevesebb mint két perc volt csak az előnyük az etap érdemi részének kezdetéig.

Az érdemi részt a legendás Col du Galibier jelentette, melyre egy nem túl meredek, mégis rendkívül fárasztó, 23 kilométeres út vezetett fel, majd a csúcsról egy 19 kilométeres lejtmenetet vezetett a célig. A kaptató elején a főmezőny nagy része még együtt haladt, majd bő tíz kilométer után az idei Giro d’Italián győztes Tadej Pogacar csapata, az UAE óriási tempóra váltott, a boly pedig gyorsan fogyatkozni kellett. Az összetett éllovas Richard Carapaz már a csúcs előtt nyolc kilométerrel leszakadt, két kilométerrel később pedig már csupán nyolc kerekest számlált az élen haladók „csapata”. A nyolcasban Pogacarnak még két segítője maradt, s ők vitték a tempót az utolsó km-ig. Ott aztán Pogacar megindult és egyedül Valter Attila csapattársa, a címvédő Jonas Vingegaard tudott vele menni, ám a hegytetőig még ő is kapott hét másodpercet a szlovéntól.

Pogacar ezek után egy pillanatra sem pihent meg és bátran vágott a lejtmenetnek. A kétszeres címvédő Vingegaard – aki április elején a baszk körversenyen nagyot bukott és hónapokat kihagyott – a lejtő első feléig tartotta a 9–10 másodperces távolságot első számú kihívójával szemben, később azonban lassult és egy ötfős csoport – benne Remco Evenepoel és Primoz Roglic – beérte, a célba pedig Pogacartól közel 40 másodperccel lemaradva érkezett meg az ötödik helyen.

4. szakasz, Pinerolo-Valloire, 139,6 km:

1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 3:46:38 óra
2. Remco Evenepoel (belga, Quick-Step) 35 másodperc hátrány
3. Juan Ayuso (spanyol, UAE) azonos idővel
4. Primoz Roglic (szlovén, BORA) a i.
5. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) 37 mp h.

1. Pogacar 19:06:38 óra
2. Evenepoel 45 mp hátrány
3. Vingegaard 50 mp h.

Szerdán a Saint-Jean-de-Maurienne és Saint-Vulbas közötti 177,4 kilométeres szakasz vár a mezőnyre.

A Tour július 21-én – története seorán először nem Párizsban vagy annak környékén – zárul a Monaco és Nizza közötti egyéni időfutammal.

Read More

Post Comment