Search by category:
Egyéb kategória

30%-kal emelkedik 2025-ben a hulladékszállítási illeték Komáromban

30%-kal emelkedik 2025-ben a hulladékszállítási illeték Komáromban

Vataščin Péter

2024. 07. 02., k – 18:50

Komárom |

A városban a költségvetés terhére volt eddig alacsonyabb a illeték mértéke. 2025-től azonban már a vegyes hulladékot is válogatni kell, így nagyban megemelkednek a költségek, amelytől a lakosságot sem lehet megkímélni.

Idén a komáromiaknak 39 eurót kellett fizetniük személyenként a vegyes hulladék elszállításáért. Ez az összeg 2025 elejétől 55 euróra növekedik majd. A vonatkozó általános érvényű rendeletet gyakorlatilag vita nélkül fogadta el a városi képviselő-testület. 

Jövő év elejétől ismét változik a hulladékokra vonatkozó jogszabály. Az EU-s irányelveknek megfelelően gyakorlatilag megszűnik a vegyes hulladék kezeletlen lerakása, mivel ezt a típust is szét kell majd válogatni, ami jelentősen drágítja az ehhez kapcsolódó költségeket. Emellett a kidobott ruhaneműt is osztályozni kell majd.

Az ülésen Keszegh Béla (független) polgármester elmondta, „nagyon kényelmetlen helyzetben vannak“, ill. nem szerencsés nagyobb terhet rakni a lakosságra. Emlékeztetett, Komáromban a jelenlegi 39 euró per fő kifejezetten olcsónak számít a szlovákiai városok árai között. A napirendi ponthoz csatolt anyag felsorolja, hogy a környékbeli és hasonló státuszú városok mekkora illetéket szabtak meg az idei évre. Így például Galántán 62, Galgócon 54, Érsekújvárott pedig 49 euróról van szó. Van példa alacsonyabb illetékre is, hiszen például Nagyszombatban és Nagymegyeren csak 32, Aranyosmaróton pedig 35 eurót kötelesek fizetni a helyiek. Keszegh ugyanakkor utalt rá, hogy több település szintén emelést tervez. Hangsúlyozta: ha Komáromban ezt most nem lépik meg, akkor más célra kevesebb pénzt tudnak majd fordítani. Ismét kifejtette: a városban valójában 66-67 euró jut egy lakosra, ami a hulladékkezelést illeti, a különbözetet pedig a városkasszából állják. Felvetette azt is, hogy aki nem szavazza meg a rendeletmódosítást, az egyben mondja el, hogy „honnan vegyék el a pénzt“ a különbözet finanszírozásához 2025-ben.

Kovács Dávid (4KN) képviselő kifejtette, mielőtt testületi tag lett, kívülállóként „sok hülyeséget“ mondott. Ilyennek számított az is, amikor kritizálta azokat a képviselőket, akik megemelték a szemétdíjat. Mint fogalmazott, „kívülről okos az ember“, belülről azonban látja, mi mivel van összefüggésben. Ha pedig rajta múlik, még nagyobb mértékben növelte volna az illeték mértékét, mert ha minden évben emelnek valamennyit, az folyamatosan érzékenyen érinti a lakosokat. Úgy látja, az idén érvényes 67 eurós teljes összeg személyenként 20-30 euróval (a polgármester később arra utalt, hogy ez még ennél is magasabb lehet majd) is többe kerülhet majd 2025-re. Abból az egymillió euróból pedig, amivel az önkormányzat kiváltja a lakosság költségeit, utakat, járdákat lehetne építeni vagy épületeket felújítani.

Andruskó Imre (Magyar Szövetség) azzal kritizálta a polgármesterhez kötődő és a testületben többséget alkotó 4KN képviselőcsoportot, hogy többen hiányoztak közülük az ülésen. Keszegh Béla a kritikára azzal válaszolt, hogy véleménye szerint ez nem felelőtlenség, mivel a képviselők objektív okoknál fogva nincsenek jelen a teremben.

A módosítást végül 16 igennel és egy tartózkodás mellett elfogadta a testület.

Read More

Post Comment