Search by category:
Egyéb kategória

Egymilliárdot kapott Vidnyánszky első filmje

Egymilliárdot kapott Vidnyánszky első filmje

Juhász Katalin

2024. 07. 06., szo – 10:07

Fő a bizalom! Nyilván ez volt a jelszó a Filmintézet illetékes bizottságánál, amely 1,054 milliárd forint támogatást szavazott meg az elsőfilmes Vidnyánszky Attila Úri muri, megazisten! című filmdrámájának.

A budapesti Nemzeti Színház igazgatója először mutatkozhat be filmrendezőként, és nem kell takarékoskodnia, hiszen a filmre jóváhagyott büdzsé meglehetősen lukratív.

A Móricz Zsigmond regényéből készülő mozifilmben főleg a szintén Vidnyánszky Attila által igazgatott Nemzeti Színház művészei szerepelnek, akik közül többen korábban is játszottak már úgynevezett kurzusfilmekben, azaz a regnáló kormány által preferált történelmi alkotásokban. Íme, az Úri muri, megazisten! szereplőgárdája: Trill Zsolt, Szarvas József, Schnell Ádám, Berettyán Nándor, Martos Hanga, Szűcs Nelli, Tarpai Viktória, Varga József, Kristán Attila, Herczegh Péter, Rácz József. A névsorból Trill Zsoltnak és Berettyán Nándornak nem ez az első, milliárdos állami támogatással készülő filmfőszerepe: Trill a Hadik, Berettyán pedig a Most vagy soha! főszerepét játszotta el korábban.

Vidnyánszky Attila 2008-ban a debreceni Csokonai Színházban rendezte meg az Úri murit, de a történet nem hagyta nyugodni. „Régóta foglalkoztat a megfilmesítés gondolata, mert Móricz debreceni és pusztai helyszínei, szereplőinek elevensége, regényének központi dilemmái előhívják belőlem a mozgóképi megfogalmazás igényét” – mondta Vidnyánszky, akinek kívánsága meghallgatásra talált.  A film producere Csáky Attila, aki szerint „Móricz Zsigmond a cívis öntudat és a hortobágyi szabadságérzet, a hagyománytisztelet és a megújulás vágya közötti feszültségtérbe helyezi ma is érvényes történetét”.

A Vidnyánszky és Lukácsy György forgatókönyve alapján készülő film operatőre Győri Márk, a zeneszerző pedig a Ghymes együttes egyik alapítója, Szarka Tamás, azaz sokan úgy érezhetik, hogy kicsit mi, „felvidékiek” is részesei lehetünk ennek a nagy szabású produkciónak. Mások viszont teljesen mást éreznek. A film 2026 tavaszán kerül a magyarországi mozikba.

Read More

Post Comment