Search by category:
Egyéb kategória

Hezbollah-vezető: a Hamász „az ellenállás tengelye” egészének nevében tárgyal

Hezbollah-vezető: a Hamász „az ellenállás tengelye” egészének nevében tárgyal

Mészáros Richárd

2024. 07. 10., sze – 19:18

A radikális iszlamista Hamász palesztin szervezet az úgynevezett „ellenállás tengelye” egészének nevében tárgyal Izraellel, s megállapodás esetén a Hezbollah libanoni milícia is fel fog hagyni műveleteivel külön egyeztetések hiányában is – jelentette ki szerdán Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője.

Az Izrael és az Egyesült államok közel-keleti befolyása ellen alakult „ellenállás tengelyét” Irán támogatta csoportok alkotják a térségben, így Libanonban, Jemenben, Irakban és Szíriában.

Naszrallah figyelmeztetett, hogy a Hezbollah „készen áll” és „nem tart a háborútól”, s egyben az Izraellel ellen indított egyre nagyobb rakéta- és dróncsapásokra utalt.

„A Hamász a saját, a palesztin frakciók és az ellenállás tengelye egészének nevében tárgyal. Amit a Hamász elfogad, azt mi mindannyian elfogadjuk” – hangoztatta televízióban közvetített beszédében Naszrallah egy olyan műsorban, amelyben a milícia egyik magas rangú tagjának megölését gyászolták. Kedden izraeli csapás végzett Jasszer Nimr Karnabassal, Naszrallah korábbi testőrével Szíriában.

A Hezbollah az Izrael és a Hamász közötti háború kitörése óta rakétákkal és drónokkal támadja Izrael északi részét. Izrael válaszként egyre gyakrabban támadja a Hezbollah állásait egyebek között Dél-Libanonban is. A kölcsönös támadások miatt izraeliek és libanoniak tízezrei voltak kénytelenek elhagyni a határtérségben lévő otthonaikat.

Read More

Post Comment