Search by category:
Egyéb kategória

Szlovákia kész segíteni a kijevi gyermekkórháznak

Szlovákia kész segíteni a kijevi gyermekkórháznak

Mészáros Richárd

2024. 07. 10., sze – 11:21

Szlovákia kész segíteni annak a kijevi gyermekkórháznak, amelyet hétfőn támadás ért – jelentette ki Zuzana Dolinková (Hlas) egészségügyi miniszter a szerdai kormányülés előtt. Az ügyben szerdán beszélt telefonon Viktor Liasko ukrán egészségügyi miniszterrel.

„Minden gyerek szüleit tájékoztatták, hogy az Európai Unió tagállamainak segítségnyújtása keretében lehetőségük van arra, hogy kérjék gyermekeik más országokba történő átszállítását. Szlovákia nevében felajánlottuk a segítségünket, és a pozsonyi Gyermekbetegségek Nemzeti Intézetébe történő átszállítást. Az ukrán minisztertől egyelőre azt az információt kaptuk, hogy négy szülő regisztrált a rendszerben, amelyen keresztül a gyermekük elszállítását kérelmezték valamelyik európai országba” – jegyezte meg.

Egyelőre nem tudjuk, hová szállítják a gyermekeket. „Ha jön ilyen jellegű kérés, készen állunk az átszállítás biztosítására” – mondta a tárcavezető. Szükség esetén Szlovákia az egészségügyi eszközök biztosításában is kész segíteni. „Egyelőre nem jött ilyen jellegű kérés” – tette hozzá.

Az orosz fegyveres erők hétfőn széleskörű rakétatámadást hajtottak végre több ukrán városban, többek között Kijevben, ahol egy gyermekkórházat is találat ért. A hatóságok az ország különböző részein legalább 20 halottról tudnak. Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere szerint ez volt a háború kezdete óta az eddigi legrosszabb támadás az ukrán metropolisz ellen.

Read More

Post Comment