Search by category:
Egyéb kategória

Veszélyben az ikonikus gellei gémeskút

Veszélyben az ikonikus gellei gémeskút

Kürthy Judit

2024. 07. 10., sze – 20:06

Gelle |

Megkezdték a 63-as út és a D4/R7-es autópálya találkozásánál lévő körforgalomban annak a gémeskútnak a bontását, melyet két éve helyeztek vissza, miután az útépítés miatt kiszedték az eredeti helyéről. 

A régióban élők számára komoly helytörténeti értékkel bíró szimbólum, a gellei gémeskút szorosan kapcsolódik a mellette álló Kondorosi csárdához, mely már évtizedekkel ezelőtt is fontos találkozóhely volt. 

A Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) hamarosan átveszi a már két éve épült útszakaszt az autópálya kezelőtől, tájékoztatta lapunkat Iván Lajos, Gelle község polgármestere. Ezzel nem is lenne gond, viszont az SSC csupán az eredeti projektdokumentáció alapján épített területet veszi át, más változtatásokat azonban nem hajlandó. Példaként említették a körforgalomban Dunaszerdahely felé kikanyarodó út melletti fasort, ami egyébként üde színfoltja a látképnek, a körforgalom közepén található füves terület gondozását segítő, a Fontee cég – a Kondorosi csárda üzemeltetője – által telepített, talajba süllyesztett öntözőberendezést, valamint a sziget közepén álló gémeskutat. Ami valójában nem egy kút, a fa tartó oszlop egy körülbelül 1 köbméteres betonalapban áll, a mellette lévő fa kútkávának is csupán esztétikai funkciója van. A gémeskút esetében a közútkezelő további kifogásként a fa konstrukció rossz elhelyezkedését emelt ki, ami miatt balesetveszélyesnek bélyegezte. 

A két év alatt történt kisebb balesetek azonban, a polgármester elmondása szerint nem a kút miatt történtek. A Dunaszerdahely felől érkező autók már több alkalommal beleszaladtak a fehér-piros, jobbra mutató haladási irányt ábrázoló közlekedési táblába, ezen az oldalon a háromból a középső most is hiányzik. Itt az út szegélyét is javítani kellett. Iván Lajos szerint ezek a táblák az út nyomvonalához képest túl magasan vannak, hiába felelnek meg a szabványnak, a sofőrök figyelmét elkerülik. 

„Minden baleset, ami itt a körforgalomban történt, csakis a Dunaszerdahely felől érkezőket érintette, mégpedig a délutáni órákban, pontosabban alkonyattájt, amikor a sofőrök szemébe sütött a nap. Ezeket a táblákat lejjebb kellene tenni. A gyakorlat itt mutatja, hogy a szabvány nem mindenhol érvényesíthető. Egyébként a balesetet szenvedő autók még csak meg sem közelítették a kutat”

 – magyarázta el a polgármester.

Még mielőtt a körforgalom teljesen elkészült, Gelle község engedélyt kért a projekt egyik építésvezetőjétől a gémeskút visszahelyezésére, valamint egy öntözőberendezés elhelyezésére, amit néhány tárgyalás után meg is kaptak, viszont ezekről a tárgyalásokról a jegyzőkönyvet a mai napig nem kapták meg, az illetékes építésvezető pedig már nem dolgozik a vállalatnál. Az öntözőberendezést ugyancsak a Fontee cég finanszírozta, saját költségén és a gémeskút vázát is ők telepítették vissza a polgármester támogatásával. Azóta is ők gondozzák a körforgalom teljes területét, ahogy a csárdát körülvevő szikla- és díszkerteket. 

A spanyol tulajdonú Zero Bypass vállalat, aki az autópálya kivitelezését végezte, ellentétben a projekt feltételeivel, miszerint a helytörténeti értékeket nem szabad tönkre tenni, egyszerűen kivágatta a gémeskutat az eredeti helyéről. Majd miután a település vezetése figyelmeztette őket a nem megengedett lépésről, valamint a község visszahelyezési szándékáról, az engedélyezés hamar meg is történt. 

„A gémeskút a Kondorosi csárdához tartozik, egyben a mi helytörténeti szimbólumunk is. Az Alföldhöz, a pusztához tartozó szükséges eszköz volt. Mi is egy olyan sík vidéken élünk. A kút eredeti helye innen körülbelül 25-30 méterre volt, de mivel ott új út épült, ennek okán született döntés a jelenlegi helyéről, hiszen a világon bármerre találunk ennél sokkal komolyabb létesítményeket körforgalmakban, akárcsak például a komáromi Cirill-Metód szoborcsoport, amely sokkal robosztusabb, és mégsem zavar senkit”

 – mondta el lapunknak Iván Lajos, hozzátette, hogy nem érti, miért kell tönkre tenni azt, ami szép és ráadásul nem is bánt senkit.

Már évekkel ezelőtt, civil aktivistaként is igyekezett a normalizálni a faluban lévő utak helyzetét, több esetben ez sikerült is. Komoly utánajárással, de végül mégis megépült a gyalogos és kerékpáros felüljáró, mely Cséfát köti össze a többi falurésszel, még annak dőlésszögén is sikerült némileg javítania. Annak ellenére sikernek könyveli el ezt a kezdeményezést, hogy a felüljáró helyett az akkori közlekedési miniszterrel, Érsek Árpáddal megegyezve aluljárót építhettek volna, ám a korábbi polgármester mégis egy felüljárót hagyott jóvá, amely jóváhagyás azután visszafordíthatatlanná vált. 

„Ezen az új körforgalmon a mai napig már rengeteget javítottak. Ez egy soha véget nem érő javítási munkálat lesz. Ha megnézzük a járdát és a felüljáróhoz vezető gyalogutat, látható, hogy ellepi a betonkockák között feltörő gyom. A projektdokumentáció ezeknél nem tartalmazta a szárazbetont és a geotextíliát, ami miatt a növényeknek szabad útjuk van felfelé és most azt akarják, hogy ezt a részt a község vegye át. Ilyen feltételekkel biztosan nem fogjuk. Ez a tervezői iroda hibájából történhetett”

 – tette hozzá a polgármester.

Miután kedd délelőtt egy helyi lakos értesítette Iván Lajost, a község polgármesterét a megkezdett bontási munkálatokról, a helyszínre azonnal kiérkezve sikerült megállítani, de csak egy hét haladékot kaptak. A SSC egy héttel korábban érkezett értesítése szerint e hét folyamán először talajjavítási munkálatokat végeztek volna a területen és csak egy héttel későbbre tervezték a kút szétszedését, de kedd reggel a kivonuló munkások az előzőekben megegyezettek ellenére mégis a gémeskutat kezdték elbontani. Iván Lajos polgármester hónapok óta próbál találkozót kérni az illetékesekkel, hogy egy kompromisszum alapú megállapodást szorgalmazzon, de süket fülekre talál. Telefonos megkeresései nem érnek célba, leveleire érdemben nem válaszolnak.

A Kondorosi Csárda az 1970-es években élte virágkorát. Rengetegen jártak ide, a pincében rendszerint cigányzenekarok játszottak és volt egy idő, amikor csakis kiöltözve öltönyben és nyakkendőben mehettek be a vendégek. A csárda melletti területen lévő nyaralóházak teltházzal működtek és a sátorhelyek is csaknem mind foglaltak voltak, sok akkori keletnémet, cseh és bolgár turista járt ide. Sok helyi lakos árusított itt, nagy turistaközpontnak számított akkoriban. Az intézmény a tulajdonosváltások során kezdett zuhanórepülésbe, majd egy tűzeset miatt 1987-ben hosszabb időre bezárt. Néhány évvel ezelőtt az új tulajdonosoknak köszönhetően nem csak az épületet állították helyre, csaknem eredeti állapotúra, hanem a környékét is rendbe tették, majd épült mellette egy benzinkút is.

Múlt heti megkeresésünkre az SSC szóvivője szerdán délelőtt e-mailben reagált, melyben közölte, hogy elfogadhatatlannak tarják a fent említett befektetéseket. Azonban leírták a helyzet tisztázásának lépéseit és azok megfelelő sorrendiségét. Tehát ahhoz, hogy a gémeskút megmaradjon, először el kell bontani, majd egy karbantartási szerződés megkötése után az önkormányzat újra kérvényezheti a gémeskút és egyéb szimbólumok, díszek elhelyezését, amelyről a körforgalom kezelőjét, a közúti hatóságot és a közlekedési felügyelőséget is előzetesen tájékoztatni kell. Iván Lajos polgármester továbbra is igyekszik megoldást találni arra, hogy a beruházások a helyükön maradjanak, ám ennek módja jelenleg még kérdéses.

Read More

Post Comment