Search by category:
Egyéb kategória

Összeomolhat a háziorvosi ellátás

Összeomolhat a háziorvosi ellátás

Balaskó Réka

2024. 07. 11., cs – 13:34

Az egészségügyi minisztérium már tisztában van a háziorvosi ellátás rossz helyzetével.

A minisztérium egy ellenőrzés eredményeire reagálva közölte, hogy tisztában van a háziorvosi ellátás helyzetével. Az ellenőrzés szerint az általános járóbeteg-ellátás helyzete aggasztó. 

„A felnőtt háziorvosok átlagéletkora 57 év, 40 százalékuk 62 év feletti. A házi gyermekorvosok átlagéletkora közel 60 év, csaknem fele (49 százalékuk) nyugdíjkorhatárt ért el” – olvasható a minisztérium kommunikációs osztálya által rendelkezésre bocsátott közleményben.

A tárcánál kijelentették, hogy intenzíven foglalkoznak a helyzettel, és további intézkedéseket is hoznak. Példaként említették a rezidensprogram jóváhagyott módosításait, az alapellátó gyermekorvosok bürokratikus terheinek csökkentését és a gyermek járóbeteg-ellátó sürgősségi osztályok hálózatának konszolidálását. Emlékeztettek továbbá a helyreállítási tervben szereplő pályázatra, amely új általános orvosi és gyermekorvosi járóbeteg-szakrendelők létrehozásának támogatására irányul. „A feltételek egyszerűsödtek, az orvosok akár 80 ezer eurós támogatásban is részesülhetnek” – magyarázták.

A minisztérium továbbá bejelentette az általános járóbeteg-ellátás reformjából eredő egyéb intézkedések fokozatos végrehajtását 2030-ig. „Az intézkedések között szerepel a háziorvosok és az elsődleges gyermekorvosok, valamint az ápolók kompetenciáinak megerősítése, illetve az együttműködés új formáinak létrehozása, az egyetemi oktatás révén a háziorvosi szakma vonzerejének növelése, illetve az adminisztratív terhek csökkentése” – tették hozzá.

(TREND, ÚZDS)

Read More

Post Comment