Search by category:
Egyéb kategória

Pellegrini: Szlovákia 105 millió euróval járulhat hozzá Ukrajna megsegítéséhez

Pellegrini: Szlovákia 105 millió euróval járulhat hozzá Ukrajna megsegítéséhez

Kulcsár Péter

2024. 07. 11., cs – 13:27

Szlovákia készen áll támogatni a NATO új pénzügyi csomagjának létrehozását Ukrajna megsegítésére, ami az anyagi hozzájárulásunkat 105 millió euróval növelné – jelentette ki a köztársasági elnök Washingtonban.

Peter Pellegrini kiemelte, egyik fő feltétel, hogy az összeg beszámításra kerülhessen a védelmi kiadásokba az ország gazdasági teljesítményének értékelése során, a bruttó hazai termék (GDP) legalább 2 százalékának megfelelő szinten.

Beszédemben kijelentettem, hogy Szlovákia hajlandó támogatni egy új pénzügyi csomag létrehozását a NATO égisze alatt, amelyhez 105 millió euróval járulnánk hozzá. Ebbe az összegbe azonban Szlovákia beleszámíthat minden olyan tevékenységet, amelyet a kormány és a védelmi minisztérium Ukrajnával és a NATO-val kapcsolatban végez vagy végezni fog

– mondta.

A köztársasági elnök hangsúlyozta, Szlovákia már idén elérte, sőt, kissé túl is lépte a 2 százalékban meghatározott GDP-határértéket.

Az államfő Robert Kaliňák (Smer) védelmi miniszterrel és Juraj Blanár (Smer) külügyminiszterrel vesz részt a washingtoni NATO-csúcson. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a múlt héten bejelentette, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete 2025-ben 40 milliárd euró értékben nyújt katonai segélyt Ukrajnának.

(TASR)

Read More

Post Comment