Search by category:
Egyéb kategória

Fizetni kell a vérhígítóért

Fizetni kell a vérhígítóért
Hegedűs Norbert
2021. 01. 04., h – 09:09

2021. január 5., kedd – 14:00
tabletta k
Friss ikon
Off

Törzs

A korszerű vérhígítók elsősorban a szeniorokat védik az első és az ismételt szélütés (sztrók) ellen. Számukra ezek a gyógyszerek létfontosságúak, segítségükkel hosszú és egészséges életet élhetnek.
A betegszervezet hetekkel ezelőtt felhívta a figyelmet, hogy ha a minisztérium nem változtatja meg tervét, akkor a szenioroknak havonta több tíz eurót kell majd fizetniük a gyógyszerekért. A Szlovák Kardiológiai Társaság, a Szlovák Neurológiai Társaság és a Sekunda pre život betegszervezet közös erőfeszítése ellenére az egészségügyi minisztérium eddig nem tett semmit azért, hogy változtasson a helyzeten.

„A betegek kérdésekkel fordulnak hozzánk, hogy miért nem fizetik nekik a biztosítók a gyógyszerüket, miért kell más vérhígítót szedniük, s hogy ez nem rontja-e majd egészségi állapotukat. Valóban rengeteg kérdés érkezett hozzánk, de sajnos nem tudunk rájuk válaszolni” – jegyezte meg Richard Fides, a betegszervezet elnöke. Levelet írtak Jana Ježíková minisztériumi államtitkárnak, amelyben tolmácsolták neki a páciensek kérdéseit.

„Sajnos, választ még nem kaptunk. Szeretnék emlékeztetni arra, hogy 50 000, többségében szeniorról van szó, akiket ez a rendelet érzékenyen érint” – tette hozzá Richard Fides.
Januártól tehát már fizetniük kell a betegeknek az új vérhígítóért. Senki nem tudja, meddig tart ez a helyzet, s azt sem, hogy a minisztérium tervez-e valamilyen módosítást.

Mosolyogjon vagy mutassa fogait! Ez az egyik feladat, amit érdemes végrehajtatni egy szélütésgyanús beteggel. Ha arca aszimmetriát mutat, vagyis az egyik oldal ernyedt, akkor gyanakodhatunk szélütésre. 

Emeltessük fel a beteggel egyszerre mindkét karját! Ha nem sikerül végrehajtani mindkét karjával egyformán, s az egyik végtag lehanyatlik, az is kísérő tünet lehet.

Ismételtessünk vele egy egyszerű mondatot! Ha a szavak összefolynak, nem találja a megfelelő szavakat, akkor ez egy újabb fontos tünet.

Kérjük meg: öltse ki a nyelvét! Ha nyelve egyik vagy másik oldalra áll, akkor sajnos nagy eséllyel szélütést kapott a beteg. Ne felejtsük el: a szélütés utáni első órák kulcsfontosságúak, ezért akkor is hívni kell a mentőket (155), ha a fenti tünetek közül akárcsak egyet is észlelünk.

Cím
Hogyan ismerjük fel?

Bevezető

Az új vérhígítókat szedők többségének 2021 januárjától 30-80 eurót kell fizetnie a gyógyszerekért. A Sekunda pre život betegszervezet már novemberben figyelmeztetett erre a veszélyre, s erről olvasóinkat is tájékoztattuk. A rendelet körülbelül 50 ezer beteget, többségében szeniort érint. A szakmai és laikus közvélemény közös igyekezete ellenére az érveket nem hallgatták meg az illetékesek, és a rendelet életbe lépett.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kovács Ilona

Read More

Post Comment