Search by category:
Egyéb kategória

10 tipp a vénák egészségének megőrzéséért

10 tipp a vénák egészségének megőrzéséért
Hegedűs Norbert
2021. 01. 04., h – 09:12

2021. január 7., csütörtök – 09:16
vér k
Friss ikon
Off

Törzs

1. Mozogjon eleget!

Az ülés és az állás sem tesz jót a vénáknak. Ezzel szemben a séta, a gyaloglás és a futás, illetve a kerékpározás, a túrázás, az úszás és a lábtorna igen.

2. Hordjon alacsony sarkú cipőt!

Sokkal egészségesebb viselet a kényelmes, alacsony sarkú cipő, mint a divatos, ám az egészségre annál ártalmasabb magas sarkú. A teljesen lapos talpú lábbelik viselése sem ajánlott.

3. Lábujjtorna.

A hosszú ideig tartó egy helyben ülés vagy állás sok esetben nem kerülhető el. Emelje fel, majd hajtsa be lábujjait, végezze el naponta többször is ezt az egyszerű gyakorlatot. Bokakörzéseket is végezhet. Sose üljön keresztbe tett lábakkal!

4. Polcolja fel a lábait!

Lehetőség szerint minél gyakrabban támassza alá lábait, különösen fontos ez az íróasztalnál ülve. A vér így nem reked meg a láb vénáiban, hanem könnyebben áramlik vis?sza a test felé.

5. Lábzuhany.

Tusolja lábait rendszeresen hűvös (nem hideg!) vízzel a lábfejétől a comb irányába haladva. A hűvös víz serkenti a vérkeringést és erősíti a vénákat.

6. Kerülje a forró fürdőt!

Kerülje a hosszúra nyúló napozást és a forró fürdőzést, ne használjon ágymelegítőt! A meleg hatására az erek kitágulnak, így a vér nem tud visszaáramlani a szív felé.

7. Ha lehet, akkor mezítláb.

Mindig viseljen kényelmes lábbelit, felejtse el a túl szűk cipőket! Ha teheti, legyen mezítláb, így lába szabadabban mozoghat és javul a vérkeringése.

8. Adja le a fölösleges kilókat!

Ha túlsúlyos, próbálja meg leadni a plusz kilókat. Ennek legjobb módja, ha magas rosttartalmú ételekben gazdag az étrendje. Minden plusz kiló külön megterhelést jelent a lábaknak.

9. Igyon sok folyadékot!

Átlagos körülmények között napi 2 liter folyadék fogyasztása ajánlott, sportos aktivitás mellett illetve, nagy hőségben ennél is több. A legjobb szomjoltó a víz, a friss gyümölcslevek és az édesítetlen tea.

10. Készüljön fel a hosszú utak jelentette kockázatra!

A többórás utazás nem tesz jót a lábaknak. A vér pang a vénákban, legrosszabb esetben trombózis is kialakulhat. A kockázat csökkentése érdekében az út során tornáztassa gyakran a lábait, igyon sok folyadékot.

(webbeteg)

Bevezető

Lábszárgörcsök, visszeresség, seprűvénák, trombózis… A vénákat érintő betegségek nem csak esztétikai problémát jelentenek. Komoly betegségek, amelyeket feltétlenül kezelni kell. A legjobb azonban megelőzni a bajt.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Read More

Post Comment