Search by category:
Egyéb kategória

Jarčuška: Nagyon súlyos a szlovákiai járványhelyzet

Jarčuška: Nagyon súlyos a szlovákiai járványhelyzet
Hegedűs Norbert
2020. 12. 18., p – 18:54

2020. december 18., péntek – 19:14
koronavírus kórház
Friss ikon
Off

Törzs

Jarčuška szerint a jelenlegi számok minden eddiginél rosszabbak. 159 személy van lélegeztetőgépen, múlt héten 136 volt. Az elvégzett antigén és PCR tesztek hétnapos átlaga 3571-ről 5323-ra emelkedett. Nőtt a pozitív tesztek aránya is, 9,8 százalékról 10,8 százalékra. A reprodukciós szám jelenleg 1,3. A 65 év feletti COVID-19-pozitív személyek száma egy hét alatt 2101-ről 2944-re emelkedett.

Jelenleg egész Szlovákia vörös besorolású az ún. COVID szemafor szerint. 3231 egészségügyi dolgozó van karanténban. Eddig 1873 olyan haláleset történt, amely összefüggésbe hozható a COVID-19 betegséggel. A legtöbben a kórházakban halnak meg.

Peter Stachura egészségügyi államtitkár rámutatott: úgy számolnak vele, hogy év végéig 3000 páciens lesz kórházban, 230 pedig lélegeztetőgépen. Az embereket arra kérte, hogy az ünnepek alatt csak a legsürgősebb esetekben keressék fel a kórházakat. A szakorvosokat és az orvostanhallgatókat a tárca arra biztatja, hogy a kórházigazgatókkal való egyeztetést követően az ünnepi időszakban segítsenek a kórházakban dolgozó kollégáiknak.

Marek Krajčí (OĽANO) egészségügy-miniszter videoüzenetben mondott köszönetet az egészségügyi dolgozóknak az erőfeszítéseikért. Hangsúlyozta: igen nagyra becsüli őket, a következő napokban ők lesznek „Szlovákia legnagyobb hősei”. Egyben felkért mindenkit, hogy tartsa be az új típusú koronavírus terjedése ellen hozott óvintézkedéseket.

Bevezető

Nagyon súlyos a járványhelyzet Szlovákiában. Ezt pénteken jelentette ki Pavol Jarčuška epidemiológus és a szakmai konzílium tagja az Egészségügyi Minisztériumban. Rámutatott, hogy a pozitív PCR tesztek száma csütörtökön (december 17.) rekordot döntött. Az elhalálozások száma megduplázódott, naponta átlagosan 58 páciens hal meg. A kórházban kezelt páciensek száma 2412-re emelkedett.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment