Search by category:
Egyéb kategória

A Covid-fertőzés könnyű lefolyására számíthatnak

A Covid-fertőzés könnyű lefolyására számíthatnak
Hegedűs Norbert
2021. 01. 04., h – 08:57

2021. január 10., vasárnap – 13:34
a
Friss ikon
Off

Törzs

A járvány idején az SM-betegek speciális gondoskodást igényelnek, hogy a lehető legjobb egészségi állapotban legyenek.

Természetesen az SM-ben szenvedő betegekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint mindenki másra: távolságtartás, kézhigiénia, maszkviselet. Ügyelniük kell a vitaminokban gazdag, kiegyensúlyozott étkezésre, arra, hogy elegendő időt töltsenek és lehetőleg mozogjanak is friss levegőn, ápolniuk kell lelki egészségüket, és naponta legalább 8 órát kell aludniuk.

Ha jelentkeznek a tünetek…

Rendkívül fontos, hogy a gyógyszeres kezelést ne szakítsák meg, rendszeresen járjanak neurológiai ellenőrzésre. Ha véletlenül a Covid-19 tünetei jelentkeznének náluk, minél előbb fel kell venniük a kapcsolatot a neurológussal, hogy ha szükséges, változtassa meg a kezelést. Ha az SM-ben szenvedő beteg Covid-fertőzést kap, valószínűleg a betegség kön?nyű lefolyású lesz. „Ilyen esetben folytatni kell az immunmoduláló kezelést. Az immunmoduláns gyógyszerek módosítják a szervezet kóros immunreakcióját. A túl gyenge immunműködés immunstimuláció (azaz immunserkentés), míg az immunrendszer tévesen eltúlzott működése immunszupresszió (azaz immungátlás) útján kezelhető. A sclerosis multiplex kezelése az immunszupresszióra épül. Ám ha a Covid-19 súlyos lefolyású, abba kell hagyni a kezelést. Az immunszupresszív kezeléskor mérlegelni kell a kezelés testre szabott módjának lehetőségét” – mondta dr. Darina Slezáková neurológus. Fontos, hogy a neurológus minden beteget külön ítéljen meg, figyelembe véve egészségi állapotát, társult betegségeit. El kell kerülni, hogy a kezelés megszakítása maga után vonja a beteg állapotának romlását.

Az állapot romlásáról értesíteni kell a kezelőorvost

A pandémia idején a neurológusok arra panaszkodnak, hogy a betegek ritkábban mennek orvoshoz, nem járnak rendszeresen a fontos szűrővizsgálatokra. Mindkét tényező negatívan befolyásolhatja a kezelést. „Sok SM-es beteg fél orvoshoz menni, amikor romlik az állapota, s a kezelőorvosát sem értesíti erről. Mivel a sclerosis multiplex súlyos betegség, rendkívül fontos, hogy a beteg rendszeresen járjon orvoshoz” – tett hozzá a szakember.

Az SM-betegek között különösen a 65 év feletti, társult betegségekkel rendelkezők, a D-vitamin-hiányban szenvedők és azok a legveszélyeztetettebbek, akik a közelmúltban intravénás kortikoid kúrát kaptak, és bizonyos esetekben azok is, akiknél épp elkezdődött a biológiai kezelés.

Nehezíti a helyzetet, ha a beteg túlsúlyos, tüdőbetegségben, szívés érrendszeri betegségben szenved, dohányzik, magas a vérnyomása. Fontos, hogy a SM-betegek tegyenek meg mindent, hogy elkerüljék a koronavírus-fertőzést. Ennek érdekében fontos, hogy rendszeresen és egészségesen táplálkozzanak (ideális a földközitengeri étkezés, ami vitaminokban gazdag). Nagyon fontos, hogy sokat tartózkodjanak a friss levegőn, és lehetőség szerint mozogjanak is. Ajánlott a futás, a séta, a kerékpározás, a könnyű erőkifejtés. Erősíteni kell az immunrendszert, a vitaminok közül a Dés az A-vitamin, továbbá a béta-glükán, a cink és az omega3 zsírsav fogyasztása ajánlott. Nem szabad elhanyagolni a lelki egészség karbantartását sem, és ügyelni kell arra, hogy pihenjen, sokat aludjon a beteg.

A sclerosis multiplex krónikus, az egész élet végéig tartó betegség, amit ha nem kezelnek, a beteg mások segítségére szorul. A tünetek rendszerint hirtelen jelentkeznek. A szervezet abnormális immunreakciót mutat, ami gyulladást, agykárosodást és a gerincvelő néhány részének, vagyis a központi idegrendszer bizonyos részeinek károsodását váltja ki. Rendszerint 18– 40 év körül jelentkezik, s főleg a nőket érinti. A betegség pontos okát még mindig nem ismerjük. Szlovákia azon országok közé tartozik, ahol viszonylag sok – becslések szerint 8 000 – SM-beteg van.

Bevezető

Alig van olyan betegség, aminek kezelését nem befolyásolja a koronavírus-járvány. Így van ez a sclerosis multiplexszel (SM) is. Az ebben a betegségben szenvedőket jobban fenyegeti a fertőzésveszély. Különösen így van ez, ha az alapbetegségen kívül egyéb szövődmények is nehezítik a páciens életét, például ha mozgásában korlátozott, vagy ha bizonyos gyógyszert szed.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kovács Ilona

Read More

Post Comment