Search by category:
Egyéb kategória

Közel fél év után a legtöbb napi új esetet regisztrálták Kína szárazföldi részén

Közel fél év után a legtöbb napi új esetet regisztrálták Kína szárazföldi részén
Mészáros Richárd
2021. 01. 07., cs – 08:57

2021. január 7., csütörtök – 09:01
koronavírus Kína
Friss ikon
Off

Törzs

A szárazföldi Kínában szerdán 63 embert diagnosztizáltak a koronavírus-fertőzés okozta betegséggel. Közülük 11-en külföldről utaztak be az országba, ám 51 beteget az észak-kínai Hopej tartományban, míg egyet az északkeleti Liaoningban azonosítottak. A betegeken kívül 79 új, tünetmentes vírushordozóról adtak hírt csütörtökön, az aszimptomatikus eseteket azonban Kínában nem számítják hozzá az összesített esetszámhoz.

A Pekinget körülölelő, közel 75 millió lakosú Hopej tartományban az elmúlt öt nap során azonosított új megbetegedések száma ezzel 90-re nőtt, miközben további 144 panaszmentes fertőzöttet tartanak számon. A legtöbb új Covid-eset a tartomány székhelyének, Sicsiacsuangnak az egyik kerületében bukkant fel. Az esetek megjelenését követően a teljes kerületet magas kockázatú területnek nyilvánították – jelenleg ez az egyetlen ilyen besorolási fokozatú rész Kína szárazföldi részén. Hopej tartomány egésze „háborús készültséget” hirdetett a vírus terjedésének elfojtására, a 11 milliós Sicsiacsuangban pedig megkezdték a lakosság tesztelését.

A China Daily című kínai pártlap internetes kiadásában megjelent cikk szerint csütörtök reggel óta több Sicsiacsuangból közlekedő repülőjáratot töröltek. A repülőtér kevesebb mint tíz kilométerre található a város járványgócától. Hopej székhelyének legnagyobb vasútállomásán pedig nem engedték vonatra szállni az utasokat, akik visszaigényelhetik a vonatjegyek árát. Hopej egy másik városa, Hszingtaj, ahonnan szintén jelentettek új eseteket az elmúlt napokban, több buszjárat – a többi közt a városközi, illetve a reptérre tartó járatok – közlekedését függesztették fel. A Hopej tartományt átszelő közutak egy részét lezárták.

Sicsiacsuangban szerdától kezdve bezártak az óvodák és az iskolák, az oktatás ismét online zajlik.

Peking városvezetése bejelentette: megkezdik a kínai fővárosba közúton érkezők szigorított ellenőrzését.

Kína szárazföldi részén, ahol a koronavírus-járványt nagyrészt tavaly áprilisra sikerült megfékezni, a járványügyi intézkedések fókuszában az idén február 12-én beköszöntő, mozgó dátumú holdújév áll. A Kína legfontosabb ünnepének számító holdújévi időszakban jellemzően ugyanis százmilliók kelnek útra, hogy rokonaik körében töltsék az ünnepet. Egy ingyenes oltási kampányban a kínai egészségügyi hatóságok azt tűzték ki célul, hogy február elejéig 50 millió, a fertőzés veszélyének különösen kitett embert oltanak be országszerte.

A kínai oktatási minisztérium arra szólította fel az oktatási hatóságokat és intézményeket, hogy a téli vakáció kezdetének és végének időpontjait egymástól eltérően határozzák meg, elkerülve a tömeges utazási hullám kialakulását. Az ország azon részein azonban, ahol jelentettek új eseteket az elmúlt időszakban, több egyetem arra kérte a hallgatóit, hogy ne hagyják el a kampuszt a vakáció alatt – írja a China Daily.

Bevezető

Csaknem fél év után a legtöbb napi új Covid-19-esetet regisztrálták Kína szárazföldi részén szerdán a kínai nemzeti egészségügyi bizottság csütörtöki jelentése szerint, az ország érintett területein emiatt szigorúbb járványügyi intézkedéseket vezettek be.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment