Search by category:
Egyéb kategória

VIDEÓ: Elindult a második Covid-kórház

VIDEÓ: Elindult a második Covid-kórház
Kiss Bartalos Éva
2021. 01. 07., cs – 15:58

2021. január 7., csütörtök – 16:33
kórház
Friss ikon
Off

Törzs

A kórházat üzemeltető Svet Zdravia vállalat a hét elején állapodott meg az egészségügyi minisztériummal arról, hogy vörös üzemmódra váltanak. Azért, hogy enyhítsenek a nyitrai kórházra nehezedő nyomáson, 132 ágyat alakítottak ki a fertőzött betegeknek. A legtöbb ágynál elérhető az oxigénterápia, és 10 lélegeztetőgép van a kórházban.

Jelenleg ötvenhat Covid-19-cel fertőzött pácienst ápolnak, közülük nyolc szorul lélegeztetőgépre. Vladimír Dvorový a Svet Zdravia és a Pro Care hálózat vezérigazgatója kijelentette, hogy mindent megtettek azét, hogy a legjobb ellátást nyújtsák a galántai és a nyitrai régióból érkező koronavírusos pácienseknek.

orvosok

Alexandra Pavlovičová a kórház igazgatója elmondta, hogy a hatszáz alkalmazottjuk közül körülbelül százan betegek, a többiek gondoskodnak a betegek ellátásáról.

„Az ő menetrendjük már megváltozott, hiszen sokkal nagyobb nyomás alatt dolgoznak, és olyan egységeknél kell helytállniuk, amihez korábban nem voltak hozzászokva. Tulajdonképpen itt is az a helyzet, hogy  legyen szó akár nőgyógyászról, sebészről, vagy urológusról, ők most a koronavírusos betegekről gondoskodnak majd, belgyógyász, illetve más szakemberek felügyelete alatt”

– nyilatkozta lapunknak az igazgatónő.

Pavlovicova

A megegyezés szerint egyelőre nem szállítják át tömegesen a betegeket a nyitrai kórházból Galántára, hanem ide irányítják azokat a mentőket, amelyek a leterhelt intézménybe szállítanák a betegeket. Galántán ugyan továbbra is ellátják a sürgősségire érkező betegeket, de az igazgatónő azt ajánlja, hogy aki teheti, más környékbeli kórházban kérjen segítséget.

Sebészi és pszichiátriai ellátás esetén a nagyszombati egyetemi kórházba, ha szülésről, vagy nőgyógyászati esetről van szó, akkor az érsekújvári, vagy dunaszerdahelyi kórházba irányítják a pácienseket. A geriátriai eseteket hétköznap a zobori kórházban, hétköznap Érsekújvárban és Dunaszerdahelyen látják el. Érsekújvárba irányítják azt is, akinek belgyógyászati, vagy ideggyógyászati panasza van.

 

A kórház igazgatója és Dagmar Bodáková az intenzívosztály főorvosa is egyetért abban, hogy óriási nyomás nehezedik a kórház alkalmazottaira. „Jóval nehezebb, több és nehezebb, szellemileg megterhelőbb munka vár a kis csapatunkra. Olyanok vagyunk, mint egy család nem kételkedem abban, hogy megoldjuk ezt a helyzetet. Csak az emberek segíthetnek a helyzetünkön azzal, ha betartják a szabályokat, hordják a maszkot, távolságot tartanak és rendszeresen mossák a kezüket” – mondta Dagmar Bodáková. Jelenleg hatan látják el az intenzívosztályt, párban szolgálnak a tíz ágynál. „Ezzel a csapattal nem félek a feladatoktól, mégis nagyon szomorú ez a helyzet” – zárta az igazgató.

kórház

Ma Galántán is elkezdődött a kórház személyzetének vakcinálása. Első körben kilencven egészségügyi dolgozót oltottak be, ugyanis ennyi vakcina áll rendelkezésre a kórházban. Az érdeklődés viszont ennél sokkal nagyobb, körülbelül négyszázan jelentkeztek az oltásért.

Bevezető
Galánta |

A galántai kórház ötszáz alkalmazottja hét emeleten kialakított egységekben gondoskodik a koronavírusos páciensektől. Mától már csak fertőzött betegeket kezelnek Galántán, a sürgősségi ellátás megmarad, de a kórház vezetése azt kéri, hogy aki teheti, máshol kérjen segítséget, azt is elmondták, hogy hol.

Település / hely
Galánta

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kiss Bartalos Éva

Read More

Post Comment