Search by category:
Egyéb kategória

Még tartunk a vírustól, de már nem korlátozzuk annyira a kapcsolatainkat

Még tartunk a vírustól, de már nem korlátozzuk annyira a kapcsolatainkat
Nagy Roland
2021. 01. 08., p – 17:28

2021. január 9., szombat – 09:00
koronavírus
Friss ikon
Off

Törzs

Az SAV a koronavírus-járvány kirobbanása óta folyamatosan figyelemmel kíséri a közhangulatot. Az MNFORCE és a Seesame közvélemény-kutató ügynökségekkel együttműködve immár hatodjára készítették el a „Hogy vagy, Szlovákia?” (Ako sa máte, Slovensko?) nevű felmérést, amelyben az emberek óvintézkedésekhez való hozzáállására, valamint a vírussal kapcsolatos véleményére voltak kíváncsiak.

A legutóbbi felmérésből az látszik, hogy a megkérdezettek több mint egyharmada (36,2 százalék) továbbra is rendkívül tart a megbetegedéstől. Ez az érték alig marad el a március közepén mért adatoktól (38,9 százalék), amikor a koronavírus először felbukkant Szlovákiában.

A többség odafigyel?

A megkérdezettek válaszaiból továbbá úgy tűnik, hogy a többség igyekszik betartani a járvánnyal kapcsolatos óvintézkedéseket. A felmérés készítői arra kérték a válaszadókat, hogy 1-től 10-ig terjedő skálán pontozzák, mennyire veszik komolyan a kormány és a közegészségügyi hivatal előírásait (az 1-es azt jelentette, hogy az adott személy teljesen betartja az óvintézkedéseket, a 10-es pedig azt, hogy egyáltalán nem tartja be). A decemberi felmérésben az emberek 66 százaléka választotta az 1-es, 2-es, vagy 3-as opciót, ami az óvintézkedések magas fokú betartását jelzi. Az országos tesztelés idején mért adatokhoz képest azonban enyhén csökkent az óvatosak száma, akkor 72 százalék figyelt nagyon oda.

vakcina

Sokan politikai kérdésként tekintenek az oltás beadatására

Pozsony |

Bár az előző hónapokhoz képest most többen adatnák be a koronavírus elleni védőoltást, viszont még mindig többségben vannak azok, akik elutasítóan viszonyulnak a vakcinához – derült ki a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) legújabb felmérésből.

Maradt a kapcsolattartás

Mindezek ellenére az elemzés arra mutatott rá, hogy óvintézkedések ide vagy oda, az emberek jelentős része már nem hajlandó lecsökkenteni a személyes kapcsolattartást. Az országos tesztelés idején a válaszadók 30,7 százaléka teljesen beszüntette az emberekkel való találkozást, decemberben viszont erre már csak a megkérdezettek 19,4 százaléka volt hajlandó. A márciusban mért adatoktól ez még inkább elmarad, akkoriban még a válaszadók 47,2 százaléka teljesen elszigetelte magát.

Miloslav Bahna, az SAV Szociológiai Intézetének munkatársa ezt azzal magyarázza, hogy az emberek már egyszerűen belefáradtak a hosszú hónapok óta tartó szigorításokba.

„Az országos tesztelés idején és a decemberben mért adatok közti különbségre valószínűleg a kormány kommunikációja is ráerősített, hiszen nem derült ki belőle egyértelműen, milyen súlyos a helyzet a karácsony előtti időszakban. A vírussal kapcsolatos fenyegetettségérzet, amelynek szintje az első hullám idején tapasztalt félelemhez hasonlítható, most összekapcsolódott a személyes kapcsolatok alacsonyabb mértékű visszaszorításával. Nyugtalansággal állapíthatom meg, hogy az óvatos magatartás és az életkor közötti összefüggés szinte eltűnt. Tavasszal még érvényes volt, hogy az idősek jobban féltek, és kevesebbet találkoztak másokkal, decemberben ez a összefüggés már nem figyelhető meg”

– magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy ez azért akkora probléma, mert éppen az idősek vannak kitéve a legnagyobb veszélynek.

Politikai kérdés

A decemberi adatokból továbbá az a tendencia is kiolvasható, hogy az emberek, akik elégedettek a kormány eddigi intézkedéseivel, jobban odafigyelnek az előírások betartására. Azok, akik bíznak a szlovákiai tudományos intézményekben, nagyobb mértékben voltak hajlandók korlátozni a kapcsolataikat. Ennek az ellenkezője is megfigyelhető, vagyis akik nem bíznak a kormányban és a tudományban, kevésbé tartották be az óvintézkedéseket.

Ami a pártpolitikai hovatartozást illeti, a felmérés szerint az ĽSNS támogatói tartják legkevésbé tiszteletben az óvintézkedéseket, ami nem meglepő, hiszen Marian Kotleba pártelnök folyamatosan összeesküvés-elméleteket terjeszt a közösségi oldalán.

Bevezető
Pozsony |

A koronavírus miatt érzett fenyegetettség a lakosság körében hasonló szinten van, mint a járvány első hulláma idején, de az óvintézkedések betartására már kevésbé figyelnek oda az emberek – mutatott rá a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Szociológiai Intézetének felmérése.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment