Search by category:
Egyéb kategória

Nőtt a családsegítő támogatások összege

Nőtt a családsegítő támogatások összege
Mészáros Richárd
2021. 01. 09., szo – 15:20

2021. január 9., szombat – 15:42
baba
Friss ikon
Off

Törzs

Az új évtől magasabb a gyes, a családi pótlék, az anyasági támogatás, a táppénz és az ápolási díj. A családsegítő támogatások összegének az év eleji módosítása a létminimum összegével függ össze. A létminimum alapvető gazdasági mutatónak számít, és az egyénnek azt a társadalmilag elismert minimális bevételküszöbét jelenti, amely alatt anyagi szükséghelyzetbe kerülhet. Ha a létminimum változik, automatikusan emelkedik néhány juttatás is. A létminimum összegét mindig július 1-jével szokták átértékelni, és tavaly nyáron 214,83 euróra módosult, aminek következtében bizonyos állami támogatásokat azonnal átszámoltak, néhány azonban csak most januártól nőtt. Az emelés rendszerint csak pár eurós,de a rászorulóknak minden cent jól jön, különösen e koronavírusos időszakban.

Picivel magasabb gyes

A gyermekgondozási segély gazdasági szempontból jelentős támogatás a gyermekes családok számára. A segélyt a szociális ügyi hivatal utalja át annak a szülőnek, aki gondoskodik a gyermekéről. Az összeget a gyermek 3. életévéig, egészségkárosodott gyerek esetében 6 éves koráig folyósítják. Tavaly a gyest nem a létminimum időszerű összegéből kiinduló, megszokott valorizációs képlet szerint módosították, hanem külön törvénymódosítással 50–150 eurós emelést hagytak jóvá, és a feltételrendszert is átalakították. 2020 januárjától kétszintű gyest vezettek be: egy alacsonyabbat és egy magasabbat. A magasabb segélyre az jogosult, aki az anyasági szabadság előtt dolgozott, pontosabban a szülést megelőző két évben legkevesebb 270 nap biztosítási időszakkal rendelkezett, és ez alapján a gyes jóváhagyása előtt a Szociális Biztosító anyasági támogatást folyósított, vagy más uniós tagállamból hasonló juttatást kapott. Az alacsonyabb összeg pedig azoknak jár, akik a gyermek megszületése előtt nem vállaltak munkát, illetve nem rendelkeznek 270 biztosítási nappal. Ha az ügyfél betegbiztosítása a terhesség alatt megszűnik, a várandós nőre 8 hónap védelmi időszak vonatkozik.

Idén ismét a hagyományos valorizációs képletet alkalmazták: a gyes alacsonyabb összege januártól 270 euróról 275,90-re, a magasabb összege pedig 370-ről 378,10 euróra nőtt.

Gyermekgondozási szabadságra a szülő a munkaadójától megy, és nem kell 3–6 évig otthon maradni, korábban is visszamehetünk dolgozni, ám erről időben – legalább egy hónappal a tervezett belépés előtt – írásban kell értesíteni a munkaadót. Aki korábban munkába áll, és a gyermekét elhelyezi valamilyen intézményben (bölcsődében, óvodában), az ezzel összefüggő költségeit térítheti, illetve hozzájárulhat a szociális ügyi hivatal. Aki igényel ilyen támogatást, annak leállítják a gyes folyósítását. Havonta legfeljebb 280 eurót hagyhatnak jóvá, és minden gyermek után kifizetik, ezzel szemben a gyes egyszerre csak egy gyerek után jár. Ha a gyermekről a nagyszülő gondoskodik, 41,10 euró hozzájárulást hagyhatnak jóvá.

Családi pótlék

A létminimumtól függ a családi pótlék összege is, ami januártól mindössze 55 centtel több, pontosan 25,50euró. A szülő a gyermek 25 éves koráig jogosult rá, és a család anyagi helyzetétől függetlenül mindenkinek egyformán folyósítják. Azok, akik nem érvényesíthetik az adóbónuszt, vagy az adóhivatal nem hagyta jóvá, kaphatnak 11,96 euró kiegészítő támogatást a családi pótlékhoz.

Az év elejétől emelkedett az adóalap nem adóköteles része is – ez 2020-tól a létminimum 21-szerese –, 2021-ben ez a tétel 4511,43 euró (375,95 euró havonta).

terhesség k

A várandós nők számára új juttatást vezettek be januártól

Pozsony |

A családsegítő intézkedések közé tartozik egy új juttatás, a terhességi támogatás és az ún. hosszú távú ápolási díj bevezetése, valamint a betegbiztosítás alapján folyósított, már létező segélyek valorizálása.

Szociális segély

Az anyagi szükséghelyzetben levőknek nyújtható pénzbeli támogatásról szóló törvény értelmében 2019-től már a szociális segélyeket is mindig januárban valorizálják, éspedig a létminimum alakulásától függően. Anyagi szükséghelyzetről akkor beszélünk, ha valaki semmilyen vagy csak olyan kis bevétellel rendelkezik, amelyből még a legalapvetőbb életkörülményeket sem képes biztosítani. A rászorulóknak az állam szociális segélyt nyújthat, amelyet kiegészíthetnek különböző hozzájárulásokkal. A konkrét összeg a rászorultság mértékétől, azaz a segélyért folyamodó család anyagi helyzetétől és a családtagok számától függ: az egy háztartásban élő személyek összbevétele nem haladhatja meg a létminimum összegét. A szociális segély alapösszege januártól egy egyedülálló személy számára 67,80 euró, egy gyermek nélküli pár esetében 117,80 euró. A gyerekes családok természetesen magasabb összegre jogosultak, a legtöbbre a négynél több gyermeket nevelő családok számíthatnak, januártól 237,70 eurót kaphatnak. Jóváhagyható védelmi hozzájárulás, amely összege az új évtől 69,40 euró. A gyermektartási hozzájárulás 19 euróra, a lakásfenntartási támogatás pedig egy személy esetében 58,50 euróra, több személy esetében 93,40 euróra nőtt.

Póttartásdíj

2020. január 1-jétől az állam átvállalta magára a felelősséget a tartásdíj behajtásáért. Ha az apa 2 hónapig nem fizeti a tartásdíjat, az anya a szociális ügyi hivataltól póttartásdíjat igényelhet. A hivatal büntetőfeljelentést tesz az apa ellen, és tájékoztatja a végrehajtót, kitől mit kell behajtania. A póttartásdíj felső határa a létminimum 3,7-szerese, vagyis januártól maximum 362,90 euró lehet (tavaly legfeljebb 355 euró volt). Feltétel volt, hogy a család átlagos havi bevétele nem lépheti túl a létminimum 3,3-szorosát, vagyis csak akkor nem hagyják jóvá a póttartásdíjat, ha az igénylő havi bevétele túllépi az 1032,60 eurót.

A családsegítő támogatások 2021. január 1-jétől érvényes összegei:

1. Terhességi-gyermekágyi (anyasági) segély – a kivetési alap 75%-a, maximum 53,852100 euró naponta

2. Gyermekgondozási segély – egy gyermek esetében a gyes 275,90/378,10 euró – ikrek esetében a gyes 344,88/472,63 euró – hármas ikrek esetében a gyes 413,85/567,16 euró

3. Születési támogatás – az első három szülés esetében 829,86 euró jár minden gyerek után – a negyedik és minden további szülés esetében 151,37 euró a születési támogatás összege – a támogatást 75,69 euróval minden gyerek után megtoldják, ha többes ikrek születnek

4. Gyermekgondozási hozzájárulás – havonta legfeljebb 280 eurót hagyhatnak jóvá – a támogatás 41,10 euró, ha a gyermekről a nagyszülő gondoskodik

5. Támogatás többes ikrek esetében – a támogatás összege 110,36 euró – a gyermekek 15 éves koráig jár, és már nem tesznek különbséget az ikrek kora szerint, az összes korosztály számára egységes összeg van érvényben

6. Családi pótlék – havonta 25,50 euró – kiegészítés a családi pótlékhoz – havonta 11,96 euró

7. Az anyagi szükséghelyzetben levőknek járó szociális segély – egy felnőtt személy – 67,80 euró – egy felnőtt számára 1–4 gyerekkel – 129,00 euró – egy felnőtt 5 vagy több gyerekkel – 188,40 euró – két felnőtt gyerek nélkül – 117,80 euró – két felnőtt 1–4 gyerekkel – 176,40 euró – két felnőtt 5 vagy több gyerekkel – 237,70 euró lakhatási hozzájárulás – 58,50 euró

8. Az adóalap adómentes része – évente 4511,43 euró – havonta 375,95 euró

9. Póttartásdíj – maximum 362,90 euró havonta

Cím
Összegek:

(sza)

Bevezető

Januártól emelkedett néhány családsegítő állami támogatás összege, és a 2021-es évben még további változásokra számíthatunk. Például módosulnak a hagyományos ápolási díj feltételei, és tavasztól bevezetik az úgynevezett hosszú távú ápolási díjat is.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment