Search by category:
Egyéb kategória

GALÉRIA: Milyen az új Octavia Scout?

GALÉRIA: Milyen az új Octavia Scout?
Demecs Péter
2021. 01. 10., v – 17:49

2021. január 11., hétfő – 19:43
Octavia Scout
Friss ikon
Off

Törzs

Az Octavia Scoutot Szlovákiában csak kombiként, két erős dízelmotorral, négykerék-meghajtással és hétgangos automata DSG-váltóval lehet megvenni. Ezért egyrészt nem kell túl sok időt eltölteni a modellkínálat tanulmányozásával, másrészt viszont valamivel több pénzt is fog kelleni félretenni, ez a járgány ugyanis a legdrágább Octaviák közé tartozik. 

A kijelzők világa

Aki még nem ült az Octavia új, aktuális generációjában, annak bizony meg kell tanulnia az egyes vezérlési funkciók kezelését. A legtöbb dolgot a volánon keresztül tudjuk irányítani, így a futurisztikusnak tűnő kormánykerékbe a vártnál több gombot is kellett integrálni. 

Az utastérben két kijelző dominál: a 10,25 colos Virtual Cocpit műszeregység, melynek grafikája éles és egyszerű, nekem személy szerint az a változat tetszik a leginkább, amikor kivetíti a háttérbe a navigáció térképét. Ugyancsak a volánról tudjuk beállítani azt, hogy mit mutasson a kijelző jobb és bal része. Az adaptív sebességtartó vezérlőkarját változatlanul a volán mögött helyezték el. A másik kijelző az infotainment rendszer 10 colos szabadon álló képernyője, amely ugyancsak egyszerűen kezelhető, s nincs túlkombinálva, amit mondjuk a volánról nem igazán tudok elmondani. Az utastér egy az egyben minőségi benyomást kelt.

A 4×4 sokat segít

Ami a vezetési élményt illeti, eleinte úgy tűnt, mintha túlzottan dülöngélne az autó, ha nagyobb sebességgel hajtottam végig egy élesebb kanyaron, kifejezetten érezni lehetett, ahogy a karosszéria megdől. Ugyanakkor ennek ellenére sem éreztem azt, hogy a járgány ne lenne stabil, nagyol jól feküdt az úton, s nem tért ki a megadott irányból, ami főként a jól működő négykerék-meghajtásnak köszönhető. 

Tán nem kell külön értekezni arról, hogy ez az autó nem terepre, hanem inkább, mint korábban írtam, egyenetlen erdei utakra illik – a rögös földutakon is vigyázni kell arra, hogy ne hajtsanak bele egy traktor által kigyúrt nyomvonalba, hiszen könnyen előfordulhat, hogy végigkarcolják az autó egyébként védett alját. Egy szó mint száz: a rögös utakon is ésszel kell vezetni. A futómű beállításával egyébként egyértelműen az utasok lehető legnagyobb kényelmét akarták elérni. S bár megérzik, ha nagyobb kátyúkon hajtanak át, a macskaköves, vagy befoltozott mellékutakon meglepő kényelmet nyújt az Octavia Scout, helyenként tényleg olyan, mintha csak átsuhanna a kisebb egyenetlenségek felett. 

Octavia Scout

A legerősebb dízel

Ami az erőforrást illeti, a tesztelt járgány a legerősebb, 147 kW és 200 lóerő teljesítménnyel rendelkező dízelmotorral volt felszerelve. A dinamika szempontjából nem lehet kivetnivalóm ellene. Kicsit zavart, hogy padlógáznál késve érkezik meg a reakció, ezt főleg a kereszteződéseken való elindulásnál lehetett érzékelni. Ettől függetlenül a motor együttműködése a hétgangos dupla kuplungos váltóval kifogástalan. A tesztelés során több mint 700 kilométert tettem meg, fele-fele arányban sztrádán és városban. Itt-ott kipróbáltam az agresszívabb gyorsulást és a nagyobb sebességeket, ám az esetek többségében a visszafogott tempót választottam, átlagban 10 km/órával az előírt sebességkorlátozások felett. Az átlagfogyasztás 6,6 liter lett száz kilométeren. 

Tehetősebb családoknak

Az Octavia Scout egy jól mutató családi kombi, amellyel a koronavírus-járvány végeztével akár a montenegrói hegyekbe is elmehetnének kirándulni. Ideális választás lehet olyan cégeknek is, amelyek tevékenysége valamilyen módon a természettel, vidékkel van összefüggésben, ami miatt gyakrabban járnak poros, sáros erdei utakon. Az autó ára már kissé elriaszthat, hiszen a legolcsóbb Scout, kétliteres dízelmotorral (110 kW/150 LE), 4×4-es meghajtással és hétgangos automata váltóval 34 900 euróba kerül. Az általunk tesztelt legerősebb dízelmotor alapára 36 290 euró. Ez az összeg még nem tartalmazza például a head-up kijelzőt (665 euró) vagy a nyitható üvegtetőt (1109 euró), a további extra felszereléssel és kiegészítővel együtt aztán a tesztelt járgány ára könnyen túllépheti a 40 ezer eurót. Mindkét motor a klasszikus kombihoz is megrendelhető, a gyengébb esetében Style felszereltségi szintnél az árkülönbség 1650 euró, míg a tesztelt járgány esetében 1520 euró a normál kombi javára. Ha már valaki 30 ezer eurónál többet is kiad egy Octaviáért, neki ez az árkülönbség már nem okozhat gondot, ezért egyértelműen a Scout kivitelezést javasolnám. Minimum azért, mert sokkal jobban néz ki. 

Octavia Scout
2021. 01. 10., v – 18:02
Demecs Péter
Gallery images
Octavia Scout
Octavia Scout
Octavia Scout
Octavia Scout
Octavia Scout
Octavia Scout
Octavia Scout
Octavia Scout
Octavia Scout
Octavia Scout
Octavia Scout
Octavia Scout
Octavia Scout
Octavia Scout
Octavia Scout
Octavia Scout
Octavia Scout
Octavia Scout
Octavia Scout

Leírás

A szerző felvételei

Bevezető

A Škoda modelljeinek Scout kivitelezéseiben mindig is az tetszett a leginkább, hogy szebbek. Hivatalosan ezek a modellek illenek a terepre, gyakorlatban viszont inkább csak sáros erdei utakra merészkednék ezzel az autóval, különösen akkor, ha Octavia Combiról beszélünk. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Demecs Péter

Read More

Post Comment