Search by category:
Egyéb kategória

Mi tudható a szlovákiai magyar egyetemistákról?

Mi tudható a szlovákiai magyar egyetemistákról?
Hegedűs Norbert
2021. 01. 10., v – 11:29

2021. január 10., vasárnap – 19:00
egyetemista illusztráció
Friss ikon
Off

Törzs

A Társulás a társadalomtudományok iránt érdeklődő fiatalok számára lehetőséget szeretne teremteni kutatási projektekben való részvételre, ennek egyik első eredménye az az ifjúságszociológiai műhely létrehozása, melynek keretében az érdeklődő egyetemistákat bevezette a körükben végzett kérdőíves felmérés módszertani ismereteibe, és megvalósult ez a kutatás.

Általános szocio-demográfiai jellemzők

 A kutatás során 530 fiatalt sikerült megszólítani, akiknek többsége Szlovákiában tanul (82%). A szlovákiai magyar egyetemisták Szlovákián kívül elsősorban Magyarországon és Csehországban tanulnak. A kitöltők körében is ez a sorrend alakult ki, 12%-uk Magyarországon, főként Budapesten és Győrben, 5%-uk csehországi egyetemeken (Prága, Brünn) hallgató.

Az adatközlők fele kizárólag magyar nyelven folytatja tanulmányait, 28% szlovák nyelven és 4% cseh nyelven. A középiskola oktatási nyelve ettől eltér 7%-uk végezte szlovákul, 90% pedig magyar nyelven.

A válaszadók körében domináltak a nők, a kitöltők 64%-a volt nő és 36%-a férfi. Az arány nem meglepő, két okból sem, egyrészt a felsőoktatásban többségben vannak a nők, másrészt a kérdőíves felmérésekben szívesebben vesznek részt a nők mint a férfiak. A kitöltők átlag életkora 24 év volt.

A kutatásban hangsúlyt kapott a hallgatók vallási élete, 77%-uk mondta magáról, hogy valamelyik felekezethez tartozik, közülük a legtöbben 68% római katolikusnak, 28% reformátusnak vallja magát, a többiek egyéb felekezetbe tartoznak. A felekezethez tartozás nem jelenti az egyház tanítása szerinti vallásosságot, 59%-uk a maga módján tartja magát vallásosnak, minden ötödik adatközlő viszont az egyház tanítása szerint vallásos. A római katolikus és a református vállasgyakorlás színhelye a templom, ahová a hallgatók 16%-a jár heti rendszerességgel.

A szlovákiai magyar lakosság többsége falun él, az egyetemisták 61,9%-a is falut jelölt meg állandó lakhelyként. A felmérés időszakában vélhetően a járvány miatt szintén falut jelöltek meg többségben (53%) tartózkodási helyként, abból kifolyólag, hogy kényszerből el kellett hagyniuk az egyetemi kollégiumot, és valószínűsíthetően az állandó lakhelyükre költöztek vissza.
Nemzetiség alapján a válaszadók 13%-a szlováknak vallotta magát, 86%-a magyarnak, ez az arány a szülők nemzetiségével is megegyezik mind az anyák mind az apák tekintetében. A párkapcsolatban élők esetén a partnerek 16%-a szlovák nemzetiségű.
A közösséghez tartozás érzésének vizsgálata oly módon történt, hogy 3 előre megadott közösség kategóriába sorolhatta magát a hallgató: felvidéki magyar, szlovákiai magyar vagy csak egyszerűen magyar. Kizárólag magyarként 9% illette magát, 41%-uk szlovákiai magyar, a legtöbben pedig felvidéki magyar közösséghez tartozónak érzik magukat.

a

Továbbtanulási motivációk

A felsőoktatási tanulmányok folytatásának motiváló tényezői között alább látható, hogy a hallgatókra befolyással van az oktatás nyelve is, azonban elsődlegesen az önmegvalósítás, a saját érdeklődés van rájuk hatással. 

Azon túl, hogy elsősorban saját érdeklődési körüknek megfelelően választanak oktatási intézményt feltételezhető, hogy bizonyos személyek is befolyásolja őket.  A legnagyobb hatást az anyák gyakorolják ezen a téren a hallgatókra, majd sorrendben a barátok, az egykori tanárok és az apák következnek.

A szülők iskolai végzettségét tekintve az egyetemisták körében az anyák magasabb iskolai végzettséggel bírnak, felsőfokú diplomával rendelkezik az anyák 28 %-a, az apák 24%. Az érettségivel végződő középiskolát fejezett az anyák 49%-a, az apák 42%-a. Összességében az egyetemisták háromnegyede lesz elsőgenerációs diplomás, akinek egyik szülője sem szerzett korábban egyetemi diplomát. A határon túli magyar kisebbséget célzó kutatásoknál az államnyelv ismeretének szintje és színtere központi kérdés. Az egyetemisták körében, akiknek mindegy fele magyar nyelven tanul a szlovák nyelvtudás szintje saját bevallásuk szerint középszintű (5 fokú skálán 3,3), leginkább az angol nyelvismeretük szintjéhez (3,1) közelít. Az angol nyelvhasználat színtereire nem terjedt ki a kérdőív, azonban az alábbi táblázatban is látható, hogy a zenehallgatáskor és a közösségi média használatakor dominál az idegen nyelv aktív vagy passzív használata. A magyar nyelv kizárólagos használatára a családban (87%) és a hitvalláskor (88%) van lehetőség. A hivatali ügyintézésnél (43%), az orvosnál (44%) és bevásárláskor (54%) gyakoribb a magyar és a szlovák nyelv együttes használata. (1. táblázat)

A válaszadó egyetemisták körében sem érvényesül az a korább tendencia, miszerint munkát csak a tanulmányok befejezését követően vállal,  az egyetemisták több mint meg fele (51%) az egyetemi tanulmányai alatt valamilyen formában már dolgozik,  közülük 22% teljes állásban, 66% részmunkaidőben. A szülői támogatás (134 euró átlagosan), a dolgozók esetén az önálló kereset és 32%-uk esetén az ösztöndíj az egyetemisták számára átlagosan 387 eurónyi havi bevételt jelent. Ezzel az anyagi helyzettel a többség (56%) elégedett, vagyis beosztással jól kijön. 

aa

Közéleti érdeklődés

A közélet iránti érdeklődés egyik mércéje lehet a napi online sajtó követése,  a szlovákiai magyar hírportálokkal kapcsolatos olvasási szokásaikról kiderül, hogy az egyetlen papír alapon is megjelenő szlovákiai magyar napilap az Új Szó online változata bír a legnagyobb olvasottsággal köreikben, melyet a parameter.sk és felvidek.ma követ.

A kérdőívben konkrét főként ifjúsági civil szervezetekkel való kapcsolati szintek felmérésére is sor került.  A legismertebb szervezet nem ifjúsági szervezet, az 1949-ben alakult Csemadok, mely máig a máig legnagyobb kulturális szervezet, majd a Rákóczi Szövetség és a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség következik. A Rákóczi Szövetség nem kifejezetten szlovákiai szervezet, magyarországi székhelyű, azonban programjai a határon túli területekre összpontosítanak, korábban kifejezetten a felvidéki magyarokat célozta meg, méltán lehet így ismert az egyetemisták körében. A felmérés lebonyolításában az Impulzus Társulás segítségére volt a Diákhálózat, a kifejezetten egyetemistákat megszólító ernyőszervezetben nem véletlen a legnagyobb fokú aktivitás, a hallgatók 11,3%-ra jellemző.

aa

Nyári táborok

A szlovákiai magyar egyetemisták körében nagy múltra tekint vissza a nyári táborok szervezése, ahol az idő egy részében a szórakozás játszik szerepet, azonban nyári egyetemi jellegükben terepet adnak közéleti témák megvitatására. A válaszadók 42%-a részt vesz valamilyen nyári  egyetemen/ifjúsági táborban, közülük 12% a két legnagyobb szlovákiai magyar nyári táborban/szabadegyetemen, Gombaszögön és Martoson is jelen van, minden negyedik hallgató azonban csak más nyári rendezvényeket látogat. A jelentős múlttal rendelkező Gombaszögi Nyári Tábor szervezői között a szlovákiai magyar egyetemisták diákszervezetei jelentős szerepet játszanak, nem meglepő, hogy a nyári tábor látogatok 58%-a Gombaszögre jár, 29%-a pedig a 2013 óta megrendezett Martosi Szabadegyetemre.

Jövőtervek

Jövedelemszerzés célú migráció az egyetemisták 27%-ának a tervei között szerepel, döntő többségük (73%) azonban Szlovákiában szeretne munkát vállalni. A külföldi munkavállalási tervek hátterében az alacsony bérezés áll, az azzal elégedetlenek átlagosan 1715 euró havi jövedelemért Szlovákiában is dolgoznának. 2019-ben Szlovákiában az MA diplomások átlagbére bruttó 1694 euró volt, melynek nettó értéke a kivándorolni szándékozók megjelölt fizetési igényétől távol áll. Az egyetemisták negyedének jövőtervei között szerepel tanulmányainak folytatása, doktori képzés formájában, főként Szlovákiában és Magyarországon.

Morvai Tünde

Bevezető

Az Impulzus Társulás 2020 tavaszán online kérdőíves felmérést végzett a szlovákiai magyar egyetemisták körében.  A kutatás célcsoportja, az egyetemisták, nem véletlenül kerültek a Társulás fókuszába. A 2018-ban alakult szervezet kiemelt célkitűzése ugyanis a szlovákiai magyar fiatal értelmiség közösségi életének szervezése. A felmérés eredményeiből kirajzolódik egy kép a leendő szlovákiai magyar diplomásokról, akiknek egy része majd értelmiségi szerepet is vállal.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment