Search by category:
Egyéb kategória

Károsítja a szívet a pénzhiány

Károsítja a szívet a pénzhiány
Mészáros Richárd
2021. 01. 11., h – 19:13

2021. január 11., hétfő – 20:00
szív pénz
Friss ikon
Off

Törzs

A pénzproblémák és a rossz egészségi állapot gyakran együtt jár. Amerikai kutatók azt vizsgálták, hogy a súlyos pénzügyi veszteségnek milyen hosszú távú hatása van a szív egészségére. Ehhez 4033 résztvevő karrierjét kísérték figyelemmel 25 éven át. Az 1990-es évek elején a résztvevők 23 és 35 év közöttiek voltak. A Miami Egyetem kutatói, Tali Elfassy és Samuel L. Swift által vezetett kutatásban az olyan egészségileg releváns tényezőket dokumentálták, mint az életmód és az egészség. Az első 15 évben rendszeresen megkérdezték a résztvevőket a pénzügyi veszteségeikről, a következő évtizedben pedig a szív- és érrendszeri megbetegedéseket és a mortalitást elemezték.

A kockázat megduplázódott

A kutatók 2005 és 2015 között 106 olyan szív- és érrendszeri eseményt regisztráltak, mint például az infarktus, az agyi érkatasztrófa vagy a szívbetegség. Azok a résztvevők, akik a korábbi években a bevételük 25%-át elvesztették, kétszer olyan valószínűséggel kaptak ilyen betegségeket. Például aki hirtelen 20 000 dollárt vesztett el, annál a kockázata megháromszorozódott. Akik pedig egynél több pénzügyi válságot tapasztaltak, különösen veszélyeztetettek voltak: az érintettek két és félszer gyakrabban betegedtek meg valamilyen szív- és érrendszeri betegségben. A tanulmány ideje alatt elhunyt 164 résztvevőnél az elhalálozás valószínűsége nagyobb pénzügyi veszteség után háromszor magasabb volt. „Az alacsony jövedelem gyakran összefügg az olyan egészségtelen viselkedéssel, mint a megnövekedett alkoholfogyasztás, a dohányzás és a fizikai inaktivitás. Ezek a tényezők elősegítik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását” – írják a kutatók.

Mentális stressz

Az állandó stresszt, amit a pénzhiány okoz, a kutatók a megfigyelt kapcsolat központi tényezőjének tekintik. A stressz idején a vérnyomás emelkedik – nemcsak akut stresszhelyzetben, hanem hosszú távon is. Ez arányosan megnöveli a kardiovaszkuláris kockázatot.

Korábbi vizsgálatokban azoknál az embereknél, akiknek jövedelme megszakadt, magasabb volt a C-reaktív fehérje (CPR) szintje – ez jelzi a szervezetben a megnövekedett gyulladásos folyamatokat, melyek elősegítik az ateroszklerózis kialakulását, ami a legtöbb szív- és érrendszeri betegség gyökere. Egy másik lehetséges ok, hogy azok, akik hirtelen pénzügyi nehézségben szenvednek, gyakran nem rendelkeznek megfelelő támogatói védőhálóval, írják a kutatók.

Bizonytalan munkakörülmények

„A fiatalfelnőttkori jövedelemveszteség fontos és független tényező a szív- és érrendszeri betegségekben és a korai elhalálozásban” – írják a szerzők. Ez még erőteljesebb lehet a fiatalok egyre bizonytalanabb munkaerőpiaci helyzetével a jövőben. A pénzügyi veszteségek leginkább a kevésbé képzetteket, a munkanélkülieket, a nőket és a színes bőrűeket érintették. A dohányosok, a nem házasságban élők, valamint a depressziós tünetektől szenvedők is gyakrabban érintettek.

(webbeteg)

Bevezető

Aki pénzügyi válságba kerül, annak különös figyelmet kell fordítania az egészségére: drasztikus jövedelemvesztés után a következő években megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment