Search by category:
Egyéb kategória

A minisztérium véget vetne a soron kívüli, protekciós vakcinázásnak

A minisztérium véget vetne a soron kívüli, protekciós vakcinázásnak
Hegedűs Norbert
2021. 01. 12., k – 07:28

2021. január 12., kedd – 14:00
Dominika Cibulková
Friss ikon
Off

Törzs

Kétség nem fér hozzá, hogy a járvány visszaszorítása érdekében elsősorban azokat kellene beoltani, akiknél a legnagyobb az esély a fertőzésre. Ebbe a csoportba tartoznak az egészségügyi dolgozók és a nyugdíjasok. Ugyanúgy prioritásként kellene kezelni a krónikus betegeket és azokat, akik az ország működése szempontjából a kritikus infrastruktúrában dolgoznak. Különösen azért fontos, hogy a leginkább rászoruló személyek kapják meg elsők között a vakcinát, mivel az oltóanyagból kevés van, s a következő hetekben is aránylag kevés lesz.

Teniszező, rektorok

Szlovákiában december 26-án kezdődött meg a koronavírus elleni oltás, múlt péntekig összesen 26 251 személyt oltottak be. S bár az egészséges felnőttek, akik nem dolgoznak betegekkel, csak néhány hónap múlva, az utolsók között kaphatják meg az oltást, egyre több hír jelenik meg a soron kívül beoltott celebekről, ismert személyiségekről. Az elmúlt hétvégén például nagy port kavart, hogy Dominika Cibulková volt teniszező és férje is megkapta az oltást. Cibulková, aki Dubajban él és egy bécsi magánklinikán szülte meg gyermekét, a pozsonyi Kramáre kórházba kapta meg férjével a vakcinát. A botrány kirobbanása óta nem kommunikál az újságírókkal, közösségi portálokon azt írta, hogy egy ismerősét kísérte a kórházba, amikor megkérdezte, mikor kerülhetne sorra, s mivel volt szabad hely a listán, megkapták az oltást. Mint kiderült, a kórház egy alkalmazottja írta őket be az oltásra jogosult egészségügyi dolgozók listájára. Cibulková állítja, ha tudta volna, hogy hibát követ el, s nem csak a várólistán megüresedett helyet tölti be, akkor soha nem egyezik bele, hogy megkapja a vakcinát.

A beoltottak sorából már polgármesterek és rektorok sem hiányoznak. Peter Paška, Galánta polgármestere például arra a kérdésünkre, hogy a kritikus infrastruktúra tagjaként kapta-e meg az oltást, az alábbit válaszolta: „Ma kezdődött a vakcináció Nagyszombatban, valószínűleg csütörtöktől Galántán is elkezdődik. A nagyszombati kórházban több, a nyilvánosság által elismert személyiség is megjelent. Jozef Viskupič megyeelnök, Peter Bročka, Nagyszombat polgármestere, az egyetemek rektorai, értelmes, elismert emberek kapták meg a vakcinát. Meg akartuk mutatni, hogy nincs mitől tartani.” Felmerül a kérdés, miért akkor kell megmutatni, hogy nincs mitől tartani, amikor az oltóanyagból eleve kevés van, s még a vírus által leginkább veszélyeztetett idősekhez sem jutott el a vakcina. Miért nem olyankor kezdik reklámozni az oltást az adott régióban ismert és elismert emberekkel, amikor megkezdődik a tömeges oltás, tehát amikor már az átlagemberekhez is hozzájut a vakcina. S ki tartozik egyáltalán a kritikus infrastruktúrába?

Mindezen kérdéseket feltettük az egészségügyi minisztériumnak is, ám a néhány nappal később megkapott reakcióból csak az derül ki, nem tudják pontosan, ki tartozik a kritikus infrastruktúrába, a soron kívüli oltásokat viszont teljes mértékben elutasítják. „Ez tiszteletlenség azokkal szemben, akik már hónapokon át az élvonalban harcolnak a járvány ellen” – közölte Cibulková és férje beoltása kapcsán a minisztérium. „Marek Krajčí egészségügyi miniszter személyes meghívására kaptak oltást a járványügyi bizottság tagjai. A célunk a vakcina iránti bizalom növelése volt. Ugyanebből az okból lettek a vezető politikusok is meghívva oltásra. Az egészségügyi miniszter meghívta az államfőt, a kormánytagokat, az egyes minisztériumok államtitkárait, a parlament vezetését, az Európai Bizottság alelnökét és a vezérkari főnököt. A többi, soron kívüli oltás az adott kórházak meghívására történt, ezen kórházak viszont az egyes csoportok vakcinázása során figyelembe veszik az országos oltási stratégiát” – írta lapunknak elküldött válaszában Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője. A tárca nem tette közzé, kit oltottak még be soron kívülakórházak,mintahogyarrasem válaszolt, kik, vagy mely foglalkozások tartoznak a kritikus infrastruktúrába, a pontos jegyzék, illetve az érintett foglalkozások összesítésén még dolgoznak.

Titkos népszerűsítés

A tárcától kapott válasz alapján értelemszerűen a kórházaknak kellene közzétenniük, kit oltottak be soron kívül, viszont mint megtudtuk, ezeket az információkat a személyes adatok védelme miatt nem tehetik közzé. Ebben az esetben viszont felmerül egy másik kérdés: hogyan akarják népszerűsíteni a vakcinázást, ha nem lehet nyilvánosságra hozni azt, hogy valaki már megkapta az oltást. A minisztérium egy országos, oltást népszerűsítő kampány keretében csak később akar megszólítani ismert személyiségeket, ám azt, hogy kikről lesz szó és mikor indul be ez a kampány, egyelőre nem tudni. Január 25-én mindenesetre az összes parlamenti képviselőt is beoltják.

125 ezer embernek

A Cibulková és férje beoltása egyébként ahhoz hozzájárult, hogy ettől a héttől szigorúbban kezdi ellenőrizni az egészségügyi minisztérium, kit hívnak meg soron kívül a kórházak oltásra, s hogy betartják-e az országos oltási stratégiát. Ha további mulasztásokat észlelnek, követelni fogják, hogy vonják felelősségre az érintetteket.

Később már Marek Krajčí is megszólalt az ügyben, s felszólította az embereket, gondoljanak azokra, akiknekalegnagyobbszükségükvan a vakcinára. „Ne előzködjünk. Védjük azokat, akiket leginkább veszélyeztet a vírus” – írta a tárcavezető a Facebookon. Az országban januárban körülbelül 250 ezer vakcina áll majd rendelkezésre, de mivel az oltás során két adagot kell beadni, csak 125 ezer emberre kerül sor.

Igor Matovič kormányfő szerint a soron kívüli oltásoknak mielőbb véget kell venni. Abban nem lát gondot, ha egy ismert személyiség a vakcina beadása után népszerűsíti az oltást, s buzdítja az embereket arra, hogy vegyenek részt rajta. „Ha viszont csak arról van szó, hogy valaki titokban, protekció keretében megkapja az oltást, az nagyon nincs rendben” – írta a Facebookon a miniszterelnök, aki szerint a soron kívüli oltásoknak azonnal véget kell vetni, illetve csak akkor lehet ilyesmire engedélyt adni, ha az adott személyiség beoltása egy masszív tájékoztató, a vakcinázást népszerűsítő kampány keretében történik.

Bevezető
Pozsony |

Bár köztudott, hogy a koronavírus leginkább az időseket, illetve a betegeket ápoló egészségügyi személyzetet veszélyezteti, a hivatalosan elérhető információk szerint eddig egyetlen nyugdíjast sem oltottak be. Azt viszont tudni, hogy számos, nem a veszélyeztetett korosztályba tartozó polgármester, megyei képviselő, sportoló már megkapta az oltást, hamarosan az összes parlamenti képviselő is sorra kerül.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Demecs Péter

Read More

Post Comment