Search by category:
Egyéb kategória

Elhalasztanák a népszámlálást?

Elhalasztanák a népszámlálást?
Hegedűs Norbert
2021. 01. 12., k – 17:37

2021. január 12., kedd – 17:37
népszámlálás illusztráció
Friss ikon
On

Törzs

A frakció az egyik képviselőjét, a magyar nemzetiségű Gyimesi Györgyöt azzal bízták meg, hogy a koalíciós tanácson ismertesse, szerintük miért kell elhalasztani a népszámlálást. Információink szerint a kormánypártok vezetéséből álló testület kedden este ülésezik.

A folyamat egy későbbi időpontra helyezéséhez a kormánynak és a parlamentnek is döntenie kell, hiszen a halasztáshoz törvénymódosításra van szükség. A jogszabály-módosítást, az idő rövidsége miatt gyorsított eljárásban kellene a törvényhozásnak elfogadni. A kabinet szerdán reggeltől ülésezik, cikkünk publikálásakor még nem tudni, hogy foglalkoznak-e a kérdéssel.

A népszámlálás elhalasztását elsőként az Összefogás javasolta. A párt elnöke, Mózes Szabolcs, még kedden délelőtt egyeztetett az ügyben Gyimesivel. „Átnéztük a népszámlálásról szóló 223/2019 számú törvény vonatkozó részeit, két passzust kell módosítani, hogy magyar – és országos szempontból is – eredményes népszámlálást lehessen tartani 2021-ben” – írta a találkozó után a közösségi oldalán Mózes.

Az Összefogás január 5-én egy közleményt adott ki, amelyben indítványozzák a felmérés elhalasztását. Ebben arra hívják fel a figyelmet, a népszámlálás időpontjában valószínűsíthetően semmivel sem lesz jobb a járványhelyzet, mint most. „Az ívek kitöltése online zajlik, ám sokan, elsősorban az idősebb korosztályból ehhez segítséget fognak igényelni” – fogalmaznak. A népszámlálási ívek ún. asszisztált  kitöltése során vagy az önkormányzat épületében, vagy otthonukban egy asszisztens segíti majd a népszámlálási kérdőív kitöltését. A párt szerint ez a fertőzés fokozott terjesztésének veszélyét rejti magában. Ugyanakkor úgy vélik, a világjárvány által nehezített körülmények között a felmérés minősége sem lenne megfelelő, illetve a népszámlálást megelőző felvilágosító kampányokat is elnyomhatja az védőoltásról szóló kommunikáció.

A Statisztikai Hivatal szóvivője, Jasmína Stauder lapunknak korábban úgy nyilatkozott, az intézményük megfelelően felkészült a népszámlálás lebonyolítására, nem tervezik az elhalasztását. A felmérést lebonyolító asszisztensek egyelőre online, illetve telefonon dolgoznak, az intézmény továbbá azzal is foglalkozik, hogy az esetleges személyes adatfelvételt miként tegyék biztonságossá.

Bevezető

A kormányzó OĽaNO parlamenti frakciója nem lát problémát abban, hogy a február 15. és március 31. között esedékes népszámlálást a koronavírus-járványra való tekintettel elhalasszák, erősítette meg lapunknak a politikai formáció parlamenti frakcióvezetője, Michal Šipoš.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Czímer Gábor

Read More

Post Comment