Search by category:
Egyéb kategória

Alacsony bérek, még több állástalan

Alacsony bérek, még több állástalan
Molnár Iván
2021. 01. 13., sze – 17:29

2021. január 14., csütörtök – 13:00
hotel
Friss ikon
Off

Törzs

Legfrissebb, szerdán közzétett felmérésében a Statisztikai Hivatal is elismeri, hogy a foglalkoztatottsági mutatók továbbra is lehangolóak. A hivatal ezúttal a novemberi adatokat vette górcső alá, ezekből pedig kiderül, hogy az ágazatok többségében folytatódtak az elbocsátások.

„Mivel a járványügyi megszorítások az őszi hónapokban is leginkább a turizmust sújtották, így az sem meglepő, hogy az alkalmazottak száma ebben az ágazatban csökkent a leglátványosabban”

– nyilatkozta Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője. A vendéglátásban több mint 25 százalékkal csökkent az alkalmazottak száma az egy évvel korábbihoz képest, vagyis mára minden negyedik szállodai alkalmazott kénytelen más megélhetés után nézni. Az éttermi alkalmazottak 13, az építőiparban dolgozók 7, az iparban foglalkoztatottak 6 százalékát bocsátották el. Elenyésző mértékű növekedést csak egyes szolgáltatásokban és az IT-ágazatban mértek.

Mindezt figyelembe véve az sem csoda, hogy a fizetések is a vendéglátóiparban csökkentek a leglátványosabban. Az inflációt is figyelembe vevő reálbérek a szállodai alkalmazottak esetében több mint 21 százalékkal estek vissza az egy évvel korábbihoz képest, csökkent azonban az éttermekben, a közlekedésben, a raktározásban és az autóértékesítőknél dolgozók reálbére is. A kiskereskedelemben ezzel szemben 8, az IT-ágazatban pedig 7 százalékos növekedést mértek, és nagyjából hasonló ütemben nőtt a reálbér az iparban is.

A Statisztikai Hivatal által vizsgált ágazatok közül a fizetési toplistát ezúttal is az IT-ágazat vezeti, ahol novemberben a bruttó átlagbér elérte a 2372 eurót. Az iparban ez 1494, a nagykereskedelemben 1240, az autójavítóknál és -kereskedőknél 1166, a közlekedésben és raktározásban 1142, a kiskereskedelemben 889, az építőiparban pedig 846 euró volt. A legrosszabbul továbbra is a szállodai és az éttermi alkalmazottakat fizetik, az előbbiek bruttó havi átlagbére novemberben 692, az utóbbiaké 534 euró körül mozgott.

Hogy az elkövetkező időszakban milyen irányt vesz a foglalkoztatottság és a bérszínvonal, az Koršňák szerint attól függ, hogyan sikerül Szlovákiának és az ország legfontosabb kereskedelmi partnereinek visszaszorítani a járvány további terjedését, és persze attól is, milyen gyorsan tudják beoltani a lakosságot a vírus ellen. „A szlovák ipar a jelenlegi számításaink szerint leghamarabb a jövő év végére térhet vissza a járvány előtti szintekre” – tette hozzá az UniCredit Bank elemzője.

Bevezető
Pozsony |

A koronavírus-járvány második hulláma miatt több ágazatban az elmúlt időszakban tovább romlott a helyzet. A vendéglátásban novemberben több mint 25 százalékkal csökkent az alkalmazottak száma, a reálbér pedig több mint az ötödével maradt el az egy évvel korábbitól.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment