Search by category:
Egyéb kategória

Az MKP és az Összefogás halasztaná a népszámlálást, a Híd viszont nem 

Az MKP és az Összefogás halasztaná a népszámlálást, a Híd viszont nem 
Czímer Gábor
2021. 01. 14., cs – 17:14

2021. január 15., péntek – 07:00
Forró Krisztián, Sólymos László és Mózes Szabolcs ⋌(Somogyi Tibor felvétele)
Friss ikon
Off

Törzs

A három párt még nem találta meg az egyesülése pontos formáját, ugyanakkor egy konkrét ügyben, a népszámlálás elhalasztásának kérdésében sincs egységes álláspontjuk. Az MKP és az Összefogás a koronavírus-járványra hivatkozva támogatja, hogy a felmérést egy későbbi időpontban valósítsák meg, a Híd viszont a február 15-i kezdés mellett van, azzal, hogy jogi elemzésük szerint az adatfelvétel vége akár június 30-ig is kitolható. Ez utóbbi lehetőségről a Szlovák Statisztikai Hivatallal is egyeztettek. „Ezek alapján az országos elnökség úgy határozott, hogy a népszámlálás időpontjának megváltoztatását kezdeményezni jelenleg elkésett és felesleges igyekezet” – fogalmaz a Híd elnöksége után közreadott nyilatkozat. Ravasz Ábel, a párt elnökségi tagja lapunknak elmondta, nem lát problémát abban, hogy a kérdésben nem egyezik a Híd és az egyesülési szándékát kinyilvánító másik két párt álláspontja. Arról beszélt, hogy a kérdésről egyébként egyeztetett az MKP elnökével, Forró Krisztiánnal. Inkább azt nehezményezte, hogy a sajtóból értesültek arról, hogy az Összefogás a felmérés halasztását kezdeményezi.  

Forró lapunknak megerősítette, csatlakoznak a magyar társadalmi szervezetek azon kezdeményezéséhez, amelyben a népszámlálás elhalasztását kérik. A Híd ezzel kapcsolatos álláspontjáról érdemben nem nyilatkozott, arról beszélt, a témában nem tartottak külön egyeztetést. Forró nem tartja kizártnak, hogy a következő hárompárti tárgyaláson a népszámlálás kérdéséről is beszélnek. 

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke lapunknak ugyancsak arról beszélt, kitartanak a halasztás mellett. „Az Összefogás által kezdeményezett halasztás magyar érdek, hiszen célunk, hogy a népszámlálás eredményes legyen, ezt pedig lockdown alatt nem lehet biztosítani” – fogalmazott. 

Jasmína Stauder, a népszámlálást lebonyolító Szlovák Statisztikai Hivatal szóvivője kérdésünkre elmondta, ugyan felmerült, hogy még június 30-ig is lehessen utólagos adatfelvételt végezni, de döntés erről még nem született. „Tárgyalás folyik erről, de a kérdést még nem zártuk le” – mondta, és hozzátette, ha az országos tiszti főorvos a halasztás mellett dönt, ők alkalmazkodni fognak. 

Korábban a népszámlálás előtt, a magyar nemzetiség bevallásának népszerűsítése érdekében kampányoló magyar szervezetek adtak ki egy olyan közös nyilatkozatot, amelyben a felmérés elhalasztását kérték a miniszterelnöktől, Igor Matovičtól (OĽaNO). Ehhez csatlakozott az MKP és az Összefogás is. A társadalmi szervezetek azonban addig, amíg nem születik végleges döntés a halasztásról folytatják a kampányolást is. A napokban az alábbi óriásplakátok jelentek meg:

Óriásplakát

A kampány szervezői a közreadott közleményükben azt írják, a plakátok üzenete, hogy a szlovákiai magyarság számos olyan értékkel rendelkezik, amelyre joggal lehet büszke: ilyen a két kultúra és nyelv magas szintű ismerete, illetve a kisebbségi létből fakadó kihívások, amelyek magasabb teljesítményre sarkallnak.

„A plakátokat mindenekelőtt azon városok mentén helyezik ki, ahol a magyarság kisebbségben, vegyes nemzeti összetételű környezetben él, hiszen itt lehet szükség leginkább a pozitív megerősítésre” – fogalmaz a közlemény.

Bevezető
Pozsony |

A népszámlálás kérdésében nincs összhang az egyesülési szándékát kinyilvánító három magyar párt között. Míg az Összefogás és az MKP a koronavírus-járvány miatt a felmérés halasztását támogatja, a Híd szerint erre nincs szükség. 

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Czímer Gábor

Read More

Post Comment