Search by category:
Egyéb kategória

Zöld út(levél) a világba

Zöld út(levél) a világba
Mészáros Richárd
2021. 01. 14., cs – 21:30

2021. január 15., péntek – 08:16
koronavírus utazás
Friss ikon
Off

Törzs

Egyre többen vannak, akik szerint a nemzetközi turizmus beindítása – és ezzel együtt a korlátozások, karanténintézmények feloldása – csak akkor lehetséges, ha bevezetik az oltási igazolványt, amit szakmai körökben Covid-Passnak vagy zöld útlevélnek is neveznek. Az ellenzők szerint ez megengedhetetlen, nem szabad diszkriminálni azokat, akik nem szeretnék magukat beoltatni, nem zárhatjuk ki őket az utazási élményekből. Légitársaságok, utazási irodák, országok az egyik oldalon, emberjogi szervezetek, uniós tisztségviselők és szakmai szervezetek a másikon.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások hatására szinte egyik napról a másikra szűnt meg a nemzetközi idegenforgalom, nem szálltak fel a légitársaságok gépei (emlékezzünk az egymás mellett parkoló gépekkel teli repülőterek látványára), hogy később lényegesen kisebb járatszámmal és kapacitással újra a levegőbe emelkedjenek, utazási irodák beszüntették tevékenységüket, szállodák zártak be… A szerencsésebbek az újranyitásra várnak, de megannyi idegenforgalmi vállalkozás (például a napokban csődbe ment szlovák Firo-tour) légitársaság végleg lehúzta a redőnyt.

Érthető, hogy a szerencsésebbek, akik eddig túlélték a korlátozásokat, mindent bevetnének azért, hogy minél előbb újrainduljon a turizmus. Így vannak ezzel az országok is, főleg azok, amelyek bevételi forrásának nagy része éppen az oda érkező turistáktól származik. Ne feledjük, a világ GDP-jének több mint 10 százaléka köthető a turizmushoz, ez sok millió család megélhetését biztosítja. Ezek most – közülük szó szerint sok – éheznek. Ezért szeretnék elérni, hogy amint lehet, és csökken a kockázat, újra utazhassunk. Akár úgy is, hogy ideiglenesen bevezetik az oltási igazolványt.

Pedig nem ördögtől való az elképzelés, a koronavírus-járvány előtt is számos olyan (egzotikus) hely volt a világon, ahova csak akkor léphettünk be, ha megvoltak a kötelező oltások (hepatitis, malária elleni stb.), így aki fel szerette volna fedezni az adott országot, beadatta a szükséges oltásokat. A Covid-Pass bevezetésével aki utazni szeretne, az beadatná a koronavírus elleni oltást, és ezzel zöld utat kap a világ felfedezésére. A technikai háttérrel sem kell sokat foglalkozni, elég lehet egy pecsét az útlevélbe, ami igazolja az oltás tényét.

Az ellenoldal szerint azonban ilyenre nincs szükség, helyette egy egységes tesztelési rendszert kellene kialakítani – tudjuk, ez mit jelent, hiszen már majd egy éve velünk van a vírus, és a kormányok összevissza és random döntései azt sugallják, hogy ha ilyen egységes rendszerre várunk, akkor még évekig maradnak a korlátozások.

Ezért lenne helyes az oltási igazolvány bevezetése, hogy azok, akik szeretnének utazni, és ezzel újra életet vinni a turizmusba (megmenteni a csődtől sok-sok céget, családot), ezt minél előbb megtehessék – egy oltási igazolvánnyal, igazolással. Ehhez az is kell, hogy a jelenleg csigalassúságú oltást felpörgessék, hogy márciusra már azok is megkaphassák, akik szeretnék. Akár azért, mert ezt érzik helyesnek, akár azért, mert nyaralni, utazni vágynak. Aki pedig ezt nem szeretné, annak ki kell várni a nyájimmunitást, amikor várhatóan a zöld útlevél is értelmét veszti.

Most szinte nem létezik turizmus, a Covid-Passzal, ha félgőzzel, de beindulhatna. Ez pedig nem nagy ár az újraindulásért, annál is inkább, mivel mindenki eldönthetné, vállalja-e az oltást az utazásért cserébe, vagy kivár. Én már döntöttem.

Bevezető

Jóllehet, (nemzetközi) utazásról egyelőre még csak álmodhatunk, a piacon azonban hatalmas vita bontakozott ki arról, hogyan utazhassunk, repülhessünk az újranyitás után.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment